Кошница от основни хранителни продукти включваща  захар, брашно, ориз, зрял фасул, олио, яйца, замразено пиле, кайма смес, краве сирене и кашкавал „Витоша“, излиза най-евтина в столицата, а цените в Русе са с 29% по-високи. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата относно цените на едро през миналата година.
Стойността на кошницата с тези продукти по най-ниските възможни цени в София е 27.9 лева. Средният русенец обаче плаща за същите стоки 36,01 лева. Това е по цени на едро, при пазаруване в магазините разликата не е чак толкова съществена.
Нормално е значително по-големите обеми в столицата да позволят по-ниски надценки от останалите населени места. По същата причина цените на едро в големите градове са по правило по-ниски отколкото в по-малките. В Ловеч например същата кошница струва на потребителите 40.8 лева, или с около 50% повече в сравнение със София.
Разглежданата кошница от основни хранителни продукти в София е поевтиняла с 8.67% за последната една година, втория най-голям спад в страната. С по-голямо понижение се отличава единствено Шумен, където кошницата поевтинява с 11.2%, но все още е значително по-скъпа от тази в София при ниво от 33.3 лева. С най-много поскъпват разглежданите продукти в Благоевград - с 19.3% до 38.64 лева. С над 10% поскъпват разглежданите основни хранителни продукти за последната една година във Велико Търново (10.3%), Враца (13.1%), Ловеч (15.7%) и Стара Загора (10.7%).
Съществена разлика откриваме в предлагането на определени продукти в различните градове на страната. Така например с 50% по-скъпа е захарта във Велико Търново и Разград, при ниво от 2.05 лева за кг, в сравнение със същата стока в Хасково, където се предлага за 1.4 лева. Още по-голяма е разликата във фасула, предлаган в София за 1.62 лева за килограм, в сравнение с цената му от 4.8 лева в Русе и Бургас.