Уникален паметник е изложен във фоайето на Историческия музей - оригиналният надгробен камък на Стефан Караджа. Доскоро се смяташе, че той е изчезнал, но по време на строителните работи в музея на Баба Тонка /къщата, строена от нейния син Никола Обретенов/ внезапно работниците забелязали каменен кръст. Варовиковият къс, намерен в дните преди Коледа, е оформен като кръст, а украсата му е традиционна - с малки кръстове в раменете и плетеница от триъгълно-вдлъбнати орнаменти. В горната част на камъка са изписани калиграфски датата на смъртта на войводата, 30 юли 1868, и името му.
Тъкмо изписаната върху камъка дата предизвика вчера учудването на русенци, които знаят, че Караджата е издъхнал на 31 юли, след като е бил съден в Русе, а Баба Тонка е белязала мястото, където е бил погребан. Самата тя след Освобождението заделя от поборническата си пенсия и поръчва каменни надгробия, които поставя на местата на кривналите се дървени кръстове, където са погребани войводи и комити. Тя се е грижела да не се заличи паметта за Караджата, за Николай Войводов и за други борци за свобода, коментира специалистката от Архива Веселина Антонова, която е автор на изследвания, книги и филми за легендарната русенка. Според Антонова е възможно датата да е сбъркана от каменоделеца при изсичането на буквите и цифрите. Това обаче не променя факта на историческата находка.
От РИМ припомнят, че паметникът на Стефан Караджа е бележел гроба на войводата до 1962 година. След това старото русенско гробище се закрива и се създава ново в местността Чародейка. Вероятно по това време надгробието е било прибрано в действащия тогава музей „Баба Тонка“, но никога не е показвано пред публика. След ремонта на сградата на кея ценният експонат ще намери своето място в музея.