Социалната трапезария, която беше създадена в Русе с европейски средства, вчера беше открита официално с водосвет, извършен от архимандрит Емилиян. Лентата ритуално беше прерязана от народните представители от ГЕРБ Пламен Нунев и Светлана Ангелова, зам.кмета Иван Григоров и управителя на трапезарията Петко Костадинов. Това е най-голямата придобивка в рамките на социалните услуги в община Русе, заяви началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ към Общината Мариела Личева. Зам.-председателят на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова пък подчерта двойния положителен ефект от трапезарията, която освен че ще храни социално слаби, дава работа на 17 безработни, 12 от които са от рисковите групи. Това е първата крачка в социалната сфера, която прави Общината, втората ще бъде дългоочакваното откриване на приют за бездомни през декември, бяха единодушни официалните гости, които разгледаха кухнята и столовата.
В момента ползвателите на трапезарията, която се помещава в бившето средношколско общежитие на бул.“Липник“, са със 7 повече, отколкото позволява капацитетът й, който е за 100 души. Финансирането за допълнителните бройки идва от неоползотворените средства от старта на кухнята на 4 октомври, когато и нейните ползватели са били по-малко. Така се оказва, че в следващите 2 месеца ще има възможност за изхранване на повече от предвидените хора, като реално техният брой може да достигне 150. След това топъл обяд ще се предоставя на селектирани 100 души.
Социални трапезарии, финансирани от Министерството на труда и социалната политика, вече хранят и жители на Ветово, Две могили и Иваново. Трапезарията във Ветово вече трета поредна година дава топла храна на социално слаби. Отворихме я в началото на октомври и ще работи до края на април, храна получават 68 човека, обясни за „Утро“ специалистът по регионално развитие, планиране и евроинтеграция в Община Ветово Ервин Юсеинов. От 2009 г. пък функционира обществената трапезария в община Иваново, от която топла храна получават 90 души през зимния период, каза отговорникът по проекта Валентин Дачев. В Две могили ползвателите на социалната услуга, която се предоставя за трета година, са 50 души, заяви директорът на общинското предприятие „Обществено хранене“ Албена Томова. Както в Иваново, така и в Две могили новите споразумения са за финансиране до края на декември и не се знае дали след това трапезариите ще продължат да работят.