5 години затвор и 8 години без право да шофира - това е окончателната присъда на 25-годишния Джефер Алиев, която постанови Върховният касационен съд. Магистратите на последна инстанция намалиха с по 1 година двете наказания на мъжа. Джефер бе осъден на 6 години затвор и 9 години забрана да сяда зад волана от Русенския окръжен съд през юни 2014 година, а през октомври присъдата бе потвърдена от Апелативния съд във Велико Търново.
Младият мъж стигна до съд, след като в малките часове на нощта на 26 февруари 2013 година след стабилна почерпка подкарал като състезател аудито на 33-годишния си приятел Деян по пътя Помен-Могилино. Колата се врязала със 129 км/ч между две дървета, при което шофьорът се разминал само с леки наранявания, но собственикът на колата, който се возел до него, загинал на място. Според прокуратурата и двамата били добре почерпени - Джефер с 1.20 промила алкохол в кръвта, а Деян - със забележителните 3.87 промила. Това твърдение обаче не бе прието за доказано от върховните магистрати, които оправдаха Джефер за това, че е карал пиян.
Пиян или не, Джефер е осъзнал цялата ситуация и за да се измъкне, преместил мъртвия си приятел зад волана, за да излезе, че той е карал и никой не е отговорен за смъртта му.
Основната защитна теза на Алиев пред окръжните,  апелативните и върховните магистрати беше, че не той е шофирал, а газта е натискал починалият му приятел. Според адвоката му тенденциозно се акцентирало само върху експертните заключения, които били в полза на обвинението.
Централно място в опровергаването на Алиев зае бяла маратонка. За да прикрие стореното от него, младежът преместил трупа на Деян на шофьорското място, като му приписал авторството на престъплението. Оказало се обаче, че една от обувките на загиналия се е заклещила в нагънатите ламарини на колата и Джефер не успял да я измъкне. Затова сложил на шофьорското място Деян без една обувка. Обяснението му защо шофьорът е карал събут беше, че маратонката му стискала и той я захвърлил. От това, а и заради високата скорост, Деян се разсеял и се блъснал.
Само че ДНК-то по двете въздушни възглавници и получените травми ясно говорели, че именно Джефер е седял зад волана и върховните съдии окончателно го признаха за виновен.