65-годишен украинец е засечен на 20 февруари в опит да излезе през Дунав мост с фалшиви 29 000 евро и 200 долара. Борис Розенберг всъщност дошъл в България два дена по-рано с цел да си купи нова кола от София. Идеята му обаче не се реализирала и след като не си харесал автомобил, тръгнал обратно към Украйна заедно с внука си. При второто прекосяване на границата в Русе обаче била направена щателна митническа проверка и лъснали 145-те фалшиви банкноти от по 200 евро и двата купюра от по 100 долара. Освен че носел подправени банкноти, Розенберг пропуснал и да декларира големите пренасяни суми. Посочил, че в него има само 6700 долара. Затова прокуратурата поиска украинецът да бъде задържан за постоянно в ареста, докато дойде време да чуе присъдата си.
Вярно, че Борис е купил фалшивите парични знаци от частно лице, а не от банка, но и за миг не е имал съмнение, че те не са истински. Има достатъчно хотели в Русе, в които той може да търпи домашен арест, докато приключи разследването, заяви служебният му адвокат.
Знаех, че суми над 20 000 евро се декларират, но знам за ситуации, когато след като хората го направят, след няколко километра ги причакват с пистолети и ги обират. Затова не го направих. Дойдох да си купя кола, а сега съм ни с кола, ни с пари, а само с проблеми, заяви пред съда Розенберг.
Състав на Окръжния съд сметна, че има данни украинецът съзнателно да е пренесъл фалшивите банкноти. Въпреки че не е осъждан, магистратите посочиха, че заради голямото количество подправени пари и факта, че е чужденец, има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова сметнаха, че задържането в ареста е единствената адекватна за него мярка. Решението може да се обжалва.