Даниел и Никол са най-предпочитаните имена, които родителите избират за новородените в Русенско, показват данните на Териториалното статистическо бюро за изтеклата 2014 г. Използвани са общо 864 имена, 560 от които се срещат само по веднъж. Най-много бебета - 232, са кръстени с първата буква от азбуката.
Името Даниел е дадено на 37 новородени момченца. След него се нареждат Никола (предпочетено от родителите на 29 мъжки рожби), Георги и Теодор (по 25 момчета). Първата десетка на мъжките имена се допълва от Александър, миналогодишния първенец Мартин, Виктор, Калоян, Николай и Алекс. От Топ 10 през 2013 г. отпадат Кристиян и Емир.
Най-често срещаното име при новородените момиченца и през 2014 г. остава Никол - така са кръстени 28 бебета, с 2 по-малко от предходната година. На второ място е Виктория - името на римската богиня на победата е дадено на 25 момиченца. През 2013 г. това име бе също на второ място по популярност и със същия брой кръстени бебета. Третата си позиция в област Русе запазва и женският вариант на Александър - името Александра са предпочели за своите деца 22 родители. Сред първите десет най-често срещани имена попадат и Симона, Рая, Йоана, Ева, Кристина и Мария. В сравнение с 2013 г. от призовата десетка на новородените момичета отпадат Калина, Михаела и Моника.
Най-предпочитаните за страната имена през миналата година са Георги и Виктория.