Русе се нарежда на второ място в страната в нерадостната класация по заболеваемост от рак на гърдата. Това съобщи управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров.
Карциномът на млечните жлези запазва параметрите си в региона и през тази година си остава заболяване главно на третата възраст. Данните за изминалите няколко години сочат, че най-младата русенка с доказан рак на гърдата е на 21 години, а най-възрастната е на 93 години, посочи д-р Кожухаров.   
Миналата година са прегледани 1500 жени, като при 5% е открита болестта. Не е важно колко процента болни са открити, а колко са се преборили с коварната болест от назначеното им лечение, за да живеят по-дълго, посочи д-р Кожухаров и отчете, че по смъртност сред раковоболните градът е на 4-5 място.
При 25 русенки е открит рак на гърдата от прегледаните 500 по време на текущата кампания на AVON, която се провежда от 1 декември под наслов „От любов към живота“. Кампанията, която върви доста вяло не само в Русе, изтича в края на февруари, но ще бъде удължена до 30 април, а не е изключено да продължи и след това.
Желаещите да се прегледат безплатно за рак на млечните жлези могат да се запишат на тел. 082/826 770, 0886 809 130 към сдружение „Център Динамика“, припомни неговият управител Деана Димова. Тя обясни още, че занапред всички жени на възраст от 30 до 49 години могат да се запишат за прегледи, като с предимство остава целевата група, която през изтеклите три месеца е обхващала трайно безработни жени, многодетни майки и жени с увреждания.
Целта на тези кампании е болестта да се открие в ранен стадий, когато лечението е възможно, каза още д-р Кожухаров и призова повече жени да се прегледат в името на собствения си живот.