Тежка авария с електрозахранването по ул. „Даскал Аверкий“ нанесе сериозни щети на битовата техника в домовете на около 15 семейства в неделя рано сутринта. Повредите са за хиляди левове - изгорели са телевизори, хладилници, перални, климатици и друга техника.
Най-големи са щетите в семейството на адвокат Петя Цонева. Около 9000 лева струват общо всички повредени уреди в дома ни - два климатика, хладилник с фризер, пералня със сушилня, уредба, осветление, абсорбатор, бойлер, микровълнова печка, всичките от престижни марки и все още в гаранции, пресмята юристката.  
Около 6,30 сутринта жена ми се събужда, посяга да светне лампата и чува необичаен шум. Изведнъж сама се включва и музикалната уредба, разказва съпругът й. Още сънени двамата излизат от спалнята и в коридора се натъкват на вода, която прелива от кухнята. Без малко мъжът да прекрачи прага, но жена му го предупреждава първо да изключи бушоните. Оказва се, че водата е от бойлера в кухнята, който е изпушил. Буквално беше заварен, а меките му връзки се бяха разтопили, продължава разказа си Цонко Цонев.
Когато виждат пораженията, Цоневи звънят на тел. 112, но от там ги информират, че вече знаят за инцидента, защото и други пострадали съседи са потърсили помощ.
Оказва се, че в половината от къщите по ул. „Даскал Аверкий“ токовият удар е нанесъл поражения на битовата техника. Съседката Маджарова изнесла на ръце 4-годишния си син, за да не се задуши. Телевизорът буквално димял.
Две от жиците на високото напрежение са се скъсали и са паднали пред портата на една от къщите. Добре, че в този момент някой не е решил да излезе навън, защото е можело да пострада, разказват още Цонев и негов съсед.
От дошлия авариен екип на „Енерго Про“ хората чули, че е станало офазяване и по скъсаните жици течал ток с около 400 волта напрежение.
Лошото е, че вместо да подменят изцяло проводниците, те отново ги вързаха, вижте, всички жици тук са навързани, нищо не е подменяно поне от 30 години, коментираха живеещите на ул. „Даскал Аверкий“ вчера пред „Утро“.
От понеделник потърпевшите подават жалби в електроразпределителното дружество с надеждата то да им покрие загубите. От „Енерго Про“ са ги уверили, че ще минат да направят опис и ще покрият щетите.