Заплати от 1200 до 6000 лева получават шефовете на общинските фирми, при положение че някои от тях не само не си изкарват парите, ами и трупат загуби, сочи анализът на общината.
Някои дружества са само хранилки на бюджетна издръжка, които носят само високи заплати на шефовете си. Не съм против високите възнаграждения, но те трябва да се стимул за добро менажиране, зави по този повод кметът Пламен Стоилов
Няма как Спортният диспансер например да е на нула, да разчита само на пари от общината, а управителят му да се разписва срещу суми от 1500 лева, даде пример кметът и съобщи, че още на тази сесия заедно със заместничката си Даниела Шилкова ще предложат прекратяване на дружеството. Неговата дейност ще се възложи с обществена поръчка и по този повод предстои извънредно заседание на здравната комисия.
„Паркстрой“ е другата фирма, в която настъпват промени. При 6000 лева печалба за миналата година шефът й Камен Каменаров вземал от 1890 до 2900 лева. Щом като 75% от приходите на „Паркстрой“ са от общински поръчки, по-добре да преобразуваме дружеството в общинско предприятие, категоричен е кметът.
Заплатата на управителя на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев е от 1485 до 3000 лева, но пък дружеството печели добре, отчислява най-големия дивидент и инвестира в обновяване на пазарите, хвалят мениджъра Стоилов и Шилкова.
Заплатата на управителя на „Обреден дом“ стига до 2600 лева, но и това дружество отчислява дивидент.
Най-високото възнаграждение взема шефът на ДКЦ-1 д-р Цветан Райчинов. В някои месеци то надскача 6000 лева, но дружеството има печалба и инвестира в медицинска техника, коментира кметът.
Колко взема шефът на Онкото, не е ясно, защото още не е представил справката, но ако се гледат резултатите, и той трябва печели добре.
Шефът на ДКЦ-2 д-р Емил Панайотов се движи от 3276 до 5446 лева. Дружеството обаче е набелязано за приватизация, защото дели собственост с общината и около това има доста спорове и неизяснени проблеми.
Управителите на останалите медицински дружества се разписват срещу суми от порядъка на 1200 до 3000 лева. Общината няма претенции към тях обаче, защото се развиват добре и не чакат на бюджета. Изключение е Кожният диспансер, който заради задълженията си ще бъде обявен в ликвидация.
Зам.-кметът по икономика и общинска собственост Даниела Шилкова обясни как се формират заплатите на медицинските шефове. Те са от 280% до 400% от средната брутна заплата в заведението.
Заплатите на управителите на другите ЕООД-та се определят по сложна методика, която предстои да се промени и те да зависят преди всичко от икономическите резултати, а не от такива показатели като броя на персонала и от активите на дружеството, коментира Шилкова.