Системно нарушаване на пробационните мерки и несериозност, която ескалирала в това 21-годишният Еленко Димитров да забегне в чужбина, стана причина пробационната служба да поиска затвор за младежа.
Последно Еленко е наказан през 2013 година с пробация за срок от 2 години за това, че три пъти сядал да кара стара „Лада“, макар да нямал шофьорска книжка и въпреки че вече бил наказван преди по-малко от години за същото провинение. През 2012 година, още като ученик в 11 клас, той е осъждан за кражба. Тогава заедно със свой приятел шестокласник и още двама помагачи отмъкнали със сила 17 лева от набелязана жертва. Заради това младежът е осъден на половин година условно. А в тригодишния изпитателен срок е хванат в шофирането без книжка.
Подписването и срещите с пробационен служител явно се сторили непоносимо тежки на 21-годишния общ работник в Борово и той спрял да ги изпълнява по-малко от 4 месеца преди края на наказанието. Има данни, че на 28 януари младежът е напуснал България. Затова пробационната служба сметна, че той трябва да бъде поставен в изолация, за да се превъзпита. На същото мнение бе и прокуратурата.
Защитата на Еленко, който така и не дойде в съдебна зала, тъй като най-вероятно е зад граница, посочи, че действително младежът е имал пропуски, но все пак е изтърпял по-голямата част от наказанието си и помоли съдът да му даде още една възможност да се поправи без да се стига до затвор.
Съдът сметна, че оставащите му 3 месеца и 29 дни пробация трябва да се транформират в 1 месец и 29 дни строг затвор. За да изтърпи близо двумесечната си присъда обаче, младежът първо трябва да бъде издирен.