Седем години затвор вместо присъдените на първа инстанция от Русенския окръжен съд осем години даде на 55-годишния германски гражданин Осман Аджар Апелативният съд във Велико Търново. Магистратите на втора инстанция преквалифицираха обвинението срещу него в по-леко. Те обаче потвърдиха глобата от 80 000 лева, която трафикантът трябва да плати. Аджар бе хванат с близо 747 грама екстази под формата на мини гранати в левия праг на шофирания от него „Мерцедес S 500“ с немска регистрация. Присъдата може да бъде оспорена пред още една инстанция - Върховния касационен съд.
Съдиите на втора инстанция отчетоха, че германският гражданин е с ниска обществена опасност, заради това, че преди залавянето си е живял в правомерна социална среда, работел е, имал е собствен бизнес, грижил се е за многодетно семейство, а и не е осъждан. А крайната му цел - да премине транзитно през територията на България с наркотичните вещества и да ги прекара до определена държава, не е реализирана. Не са настъпили и вредни последици.
В експертиза по делото се сочи, че в колата е имало измайсторени допълнително четири отвора около праговете, чиито ламарини са изрязани със специални знания и с ъглошлайф. Целта била да се пригодят кухините за нещо като тайници. В един от отворите бил открит пакетът с екстази, след като митничари махнали задната седалка на автомобила.