Всички общински служби „Земеделие“ в областта са преминали успешно атестации и кадрови промени не се предвиждат. Това стана ясно на вчерашната работна среща, организирана от областната дирекция. „Можете да бъдете спокойни за работата си“, увери присъстващите новият директор на ОДЗ-Русе Борислава Братоева.
Да се възстанови закритата общинска служба „Земеделие“ в Две могили, поиска кметът на общината Николай Христов. Заедно с тази в Бяла те бяха закрити преди година и половина, за да се изпълнят формални изисквания в Закона за държавния служител за процента ръководни кадри. Сега в Бяла и Две могили функционират само изнесени офиси съответно към Ценово и Борово. Което според Николай Христов създава проблеми на земеделците от региона.
Въпросът е поставен пред министъра на земеделието и храните Десислава Танева, съобщи Братоева. Той обаче може да се разреши след юни, когато се очаква да завърши и преструктурирането на областните земеделски дирекции. В момента ОДЗ-Русе работи в камерен състав, тъй като предишното ръководство на дирекцията е уволнило голям брой дългогодишни експерти, които сега обжалват освобождаването си в съда. „Докато не приключат делата, местата им се пазят и остават незаети“, обясни Братоева.