Общо 443 са нелегалните имигранти от 14 държави, които са осъдени за незаконно преминаване на границата. Най-многобройни са бежанците от Сирия - 344, Ирак - 35 и Афганистан - 27. С присъда в Русе са се сдобили още жители на Ливан, Пакистан, Азербайджан, Мали, Палестина и Гана. 34 са осъдените каналджии. 15 от тях са турски граждани, а 13 - българи. Наказани са трафиканти от Ливан, Ирак, Сирия и дори Германия и Кипър. Заловените групи с повече от 10 нелегални имигранти са били 13. Това сочи отчетът на Русенската районна прокуратура за изтеклата 2014 година. Той бе представен на събрание на прокурорите от районния прокурор Яна Илиева в присъствието на окръжния прокурор Георги Георгиев.
Данните показват, че при 52 места в русенския арест, към момента в него има 89 задържани. Пикът е бил през ноември, когато той е бил препълнен с 94 арестанти. Общо 90 са били делата, водени срещу 448 каналджии и бежанци през 2014 година. През 2013-та на съд са предадени 190 нелегални имигранти, а през 2012-та - 59. Това означава, че ръстът на осъдените през 2014 година спрямо 2012-та е над 659%, показва още отчета.
Най-големият ни успех е, че приключваме делата с нелегалните имигранти за 3 дена с много работа и благодарение на организацията, която започва още от граничните полицаи и техните дознатели. Практиката ни е каналджиите на големите групи да се наказват ефективно, което бе прието с изненада от колегите в останалите гранични райони, коментира районният прокурор Илиева.
749 дела са внесени от районна прокуратура за разглеждане в съда през 2014 година. Това е със 120 по-малко в сравнение с 2013-та. А причината е по-малкия брой регистрирани престъпления.
По-малкото регистрирани, а след това и разкрити престъпления, които впоследствие се внасят в съда като дела се дължи на промяната на нормативната уредба за полицейските проверки, командироването на полицаи да охраняват границата, което намалява капацитета на полицията. Това пък води до невъзможност да се провеждат чести полицейски операции. Затова и намаляват делата за наркотици и шофиране след употреба на алкохол, коментира още Яна Илиева.