Русенската опера ще продължи серията от бляскави изяви на сцената на Националния дворец на културата в София. След като разтърси и трогна столичната публика с „Тоска“, „Риголето“ и „Трубадур“, сега предстои меломаните там да бъдат подложени на ново артистично изпитание - да съпреживеят нова версия на прочутата творба на Жорж Бизе „Кармен“ в русенско изпълнение заедно с две звездни имена.
Макар датата за спектакъла на Русенската опера все още да е сравнително далечна - 30 март, билети за него вече се купуват, особено от ценителите, които знаят какво могат да очакват от оркестъра, солистите, хора и балета на Русе под диригентството на Найден Тодоров. Режисьор ще бъде румънецът Кристиан Михайлеску, а адаптацията за голямата сцена на НДК ще бъде на Огнян Драганов.
За пръв път българската публика ще види мецосопраното Карла Дирликоф, която е родена в САЩ, но баща й е българин, а майка й - мексиканка. Карла е възпитаничка на Вокалната академия във Филаделфия, учила е в Парижката консерватория, магистърска степен по оперно пеене е получила в Монреал. Пяла е по различни сцени в целия свят - от САЩ до Китай, като е стигала и до Гърция, но в родината на баща си не е идвала никога и затова очаква края на март с трепет. Ролята на Кармен е сред любимите й, в ролята на непокорната испанка е жънала аплодисменти близо 10 пъти на различни сцени.
Партньор на Карла Дирликоф в ролята на Дон Хосе публиката ще чуе отново италианския тенор Марио Маланини, който пя и в русенската постановка на „Трубадур“. Двама русенски солисти ще допълнят звездния състав - това са Мария Цветкова и Александър Крунев.
Междувременно русенските оркестранти, солисти и балетът се подготвят за предстоящото 55-о издание на фестивала „Мартенски музикални дни“. Както „Утро“ писа, Русенска опера ще се представи с творбата на Шостакович „Катерина Измайлова“, а освен това има и два концерта с две световно известни цигуларки. На 18 март на подиума в Доходното здание ще излезе именитата Ваня Миланова, за да участва в концерта на Русенска филхармония и хор „Дунавски звуци“, диригент ще бъде Владимир Кираджиев. На Русенска филхармония е поверено и закриването на тазгодишния фестивал - то е на 29 март. Тогава под диригентството на Найден Тодоров ще бъде изпълнен Концертът за цигулка от Брамс, като солист ще бъде Мила Георгиева с нейната цигулка „Страдивариус“ от 1703 г.