Свободата на духа е състояние, но тя трябва не само да се извоюва, а и да намери потвърждение у поколенията. С това започна словото си в Пантеона на възрожденците по повод 137-ата годишнина от Освобождението на Русе директорът на Историческия музей Николай Ненов. Той сподели, че във вчерашния ден поздравявал приятели и познати, но не всички знаели какъв празник е датата 20 февруари.
Тържествата за паметния ден, когато през 1878 г. генерал Тотлебен и руските войски са посрещнати от жителите на Русчук, започнаха с благодарствен молебен, отслужен от свещеници в катедралния храм „Св.Троица“. Оттам официалните лица и граждани отидоха на площада пред Пантеона. Жители на града останаха впечатлени от ученици от Професионалната гимназия по облекло, които преминаха по русенските улици, издигайки високо портрети на Левски, Стефан Караджа, Ангел Кънчев и други национални герои, като скандираха патриотични лозунги.
За да почетат паметната дата на Освобождението, дойдоха и ученици от други русенски училища. Сред официалните гости бяха народната представителка Светлана Ангелова, генералният консул на Руската федерация Татяна Грушко, областният управител Стефко Бурджиев, председателят на ОбС Васил Пенчев, кметът Пламен Стоилов, ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев. Патриотични текстове в изпълнение на актьора Косьо Станев и Николета Атанасова, заедно с изпълненията на детско-девическия хор „Дунавски вълни“, допълваха празничното настроение.
Знаем откъде идваме и знаем накъде отиваме, каза в тържественото си слово кметът Пламен Стоилов. Той припомни историческите събития от 20 февруари 1878 г. и посочи как само за няколко години след това Русе се превръща в истинска врата на България към Европа. Какъвто и да бъде политическият курс, който нашите страни поемат, паметта за онази борба рамо до рамо на руските войници и българските опълченци остава завинаги в нашите сърца, каза генералният консул на Русия Татяна Грушко. Тя поздрави русенци с празника и пожела мир, благополучие и щастие във всеки дом. След благодарствения молебен, отслужен от о.Илиан, край Вечния огън в Пантеона бяха положени венци и цветя от институции, училища, политически партии и много граждани.