Недостатъчна защита между камината и комина е причина за адския пожар в ресторанта на плувния комплекс „Локомотив“, за който „Утро“ вчера съобщи. Това е заключението на огнеборците след първоначалния оглед след потушаване на пламъците. По думите на директора на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Димитър Павлов изграждането на връзката между камината и облицовката на комина е направено некадърно и дървенията по димоотвеждащото тяло не е издържала на огъня.
Сигнал за огнената стихия постъпва на тел.112 в 18.57 часа. Към мястото се отправят три противопожарни автомобила от Втора пожарна служба и патрулка от Второ РПУ. 20 минути по-късно на помощ идва още един екип огнеборци от Първа пожарна служба.
В това време собственикът на заведението Георги Георгиев евакуира клиентите и персонала и с готвача изнасят четирите газови бутилки от кухнята. Така предотвратяват взрив, който би могъл не само да срине заведението, но и да нанесе големи щети на съседните блокове.
Четирите противопожарни екипа хвърлят 19 тона вода на 200 квадратни метра площ. Въпреки това за по-малко от час огънят поглъща покрива, изгаря цялото оборудване в залата с камината, дървената облицовка по стените, музикалният пулт, четири плазмени телевизора и още толкова климатика. Тонколоните за озвучаване на ресторанта също са на пепел, изгаря и барът за лятната градина, който е свързан с кухнята. Другата зала е много опушена, но шест маси в нея са спасени. Предотвратено е разпространението на пламъците към басейна и намиращата се в него единствена водна пързалка в града, както и към дървената лятна градина. Пожарът окончателно е ликвидиран в 22.15 часа.
„Есента направихме основен ремонт на ресторанта. Лакирахме дървената облицовка по стените, масите и пейките, купихме нова камина, нова музикална уредба за 15 000 лева, сменихме климатиците, но некадърността на майстора, който инсталира камината и я свърза към комина, ме върна с години назад. Засега той не ми вдига телефона, но ще го открия и ще му поискам сметка, защото неговата некомпетентност ми нанесе щети за над 80 000 лева“, каза с помръкнал поглед вчера пред „Утро“ Георги Георгиев.
Той стопанисва плувния комплекс от 2010 година с договор за 10 години. Вложи много пари в ремонта на неизползваемия до това време басейн и създаде много привлекателно място за отдих и забавления. И заведението, и басейнът станаха популярни в целия град, но сега това чудесно кътче ще трябва да се изгражда отново.
„Много е тежко, но няма да се предаваме. Продължаваме напред“, казва Георги Георгиев.
„Това заведение в квартала е нашата гордост. Кухнята му предлага много вкусни ястия, цените са прилични, а ресторантчето блести от чистота и уют. Затова всички в квартала тук си водехме гостите на обяд или вечеря и си тръгвахме удоволетворени. Този пожар обаче превърна нашата гордост в тъжна картинка само за час“, каза вчера пред „Утро“ семейство пенсионери от квартал „Локомотив“.