Студенти и преподаватели от Русенския университет препълниха заседателната зала в Канев център, за да се срещнат с един от най-задълбочените и честни съвременни историци. Академик Георги Марков пристигна вчера в Русе, за да представи новата си книга - „Светът в пламъци“, която е издадена от издателство „Захарий Стоянов“. В обемистия луксозен том акад.Марков разглежда първия етап на Втората световна война - книгата е първа част от фундаментално изследване на автора. Към своите исторически анализи и изводи авторът прибавя и огромно количество фотографии, които онагледяват периода, за който разказва.
Акад.Георги Марков е най-обективният историк на Втората световна война, каза при откриването на срещата издателят Иван Гранитски, който е и редактор на книгата.
Истината стои над всичко, убеден е академикът. В тази моя книга аз опровергавам разпространеното изречение на руската императрица Екатерина Велика, което гласи „Победителите не ги съдят“, каза Марков. Моята идея е, че победителите трябва да бъдат съдени и затова в книгата си доказвам, че и в Нюрнберг, и в Токио победителите военнопрестъпници избесиха победените военнопрестъпници, обясни той.
В „Светът в пламъци“ авторът вади на бял свят много факти, които досега са били представяни манипулативно от англосаксонска, руска и хитлеристка гледна точка.