Магистри по две нови специалности ще обучава от тази година Русенският университет. Съвместно с преподаватели от Военната академия „Георги С.Раковски“ русенските специалисти ще подготвят специалисти по „Евроатлантическа и глобална сигурност“ и „Сигурност на граждани и собственост в трансгранична среда“. Двете нови специалности са от професионалното направление „Национална сигурност“. В момента РУ е в процедура за акредитиране на това направление, така че докато акредитацията стане факт, документите за обучение ще се приемат само след като кандидатът е получил положителна оценка от Военна академия, обясни проф.Михаил Илиев, зам.-ректор по учебната дейност. Това стана вчера, когато бе представена кандидат-студентската кампания на РУ за учебната 2015/2016 година.
Заради демографската криза сме намалили приема за тази година спрямо миналата със 150 студенти, съобщи ректорът проф.Христо Белоев. Ще бъдат приети 2400 младежи, които ще усвояват 52 специалности в 23 професионални направления. Две от традиционните за ВУЗ-а специалности отпадат - това са „Мехатроника“ и „Материалознание и технологии“, които обаче ще останат в магистърските програми. Още една нова специалност за университета е „Интернет и мобилни комуникации“.
Всъщност, кампанията по новия прием вече започна с първия предварителен кандидат-студентски изпит на 14 февруари, уточни ректорът.
През този месец предстои още един изпит, през март ще има още два, а през април - един, който ще бъде по различни дисциплини като география, механика и техническо чертане, математика, електротехника и електроника, информатика и информационни технологии. Редовната кандидатстудентска сесия е от 4 до 8 юли, каза проф.Белоев, като акцентира върху това, че РУ продължава да зачита и оценките от матурите.
Така даваме повече възможности на нашите бъдещи студенти, обясни той. Освен стандартния единен приемен изпит, в специална част на теста бъдещите прависти ще трябва да показват задълбочени познания по български език и история, кандидатите за акушерки и медицински сестри - по биология, желаещите да станат кинезитерапевти - по двигателна култура, а кандидатите за промишлени дизайнери - по рисуване и моделиране. Ректорът посочи, че онлайн кандидатстването очевидно улеснява бъдещите студенти, тъй като от подалите документи досега половината са го направили по интернет.
Семестриалните такси и таксите за изпитите остават непроменени, запазват се и филиалите на РУ в Силистра и Разград, каза проф.Илиев.
По традиция приемаме студенти от девет области в страната, а с новите специалности, които влизат в ход от тази година, се надяваме интересът към университета да расте, каза той. Наесен започва обучението и по актуалната в момента киберсигурност, на първо време програмата ще бъде развита също съвместно със специалисти от Военна академия, добави зам.-ректорът.
На 9 март Русенският университет ще бъде домакин на среща на началниците на Военните академии в София и Букурещ, на която се очаква да присъства и министърът на отбраната Николай Ненчев. Поводът е официалното откриване на новата магистърска специалност „Защита на населението и критичната инфраструктура“, която също е съвместна между ВА и РУ. Обучението по нея е задочно.
Една от темите на срещата в Русе ще бъде бъдещото обучение на румънски офицери по програми, свързани с националната сигурност. От Румъния са изявили желание техни кадри да се подготвят у нас, но тъй като София им е твърде далече, ще направим обучението съвместно с Военната академия, като се използва базата и специалистите в РУ, каза проф.Михаил Илиев. Имаме опит, имаме и кадри, каза проф.Белоев, като посочи за пример катедра „Европеистика“. Ще се наблегне и на изучаването на английски език, за да имаме готовност за обучение по тези програми изцяло на английски, добави той.