Решението, с което Софийски градски съд остави за постоянно в ареста съдията от Русенския районен съд Николай Стефанов, ще бъде обжалвано пред Апелативния съд в София, заяви за „Утро“ адвокат Димитър Стефанов. Според обвинението, на 14 февруари съдията се е видял с адвокат Свилен Стефанов, за да получи от него 500 лева.
По време на гледането на мярката за неотклонение на русенския съдия стана ясно, че той е търсил многократно по телефона през изминалата седмица адвокат Свилен Стефанов. Според експертиза на телефонните разпечатки в рамките на четири дни съдията е звънял шест пъти на адвокат Стефанов. Допълнително чрез адвокат Сеид Махмуд е пращал съобщения на адвокат Стефанов да му се обади. Според прокуратурата това са обаждания, които напомняли на адвоката, че има да дава пари на съдията, обещани в знак на благодарност след одобрено на 9 февруари споразумение на трима непълнолетни грабители.
Като комично адвокатът на съдия Стефанов посочи подозрението, че той е предполагал, че телефонът му се подслушва. Вероятността това да е така дойде, след като на съдебния състав му направило впечатление, че в разпечатката на специалните разузнавателни средства много често пишело „не се разбира“. Адвокатът на Стефанов обясни, че репликата „не се разбира“ не е казана, а означава, че не се разбира отговорът. С други думи - всички отговори на съдията на въпросите за предполагаемия подкуп не се чували. Според съда обаче съдия Стефанов отговарял с думите „не се разбира“, за да не се издаде. Стана ясно и че на 7 февруари, два дена преди заседанието по въпросното дело за споразумение, адвокат Свилен Стефанов е инициирал среща с окръжния прокурор Георги Георгиев. Дали това е така и от нея ли е тръгнало организирането на акцията срещу съдията, не е ясно. Георгиев заяви пред „Утро“, че също е свидетел по делото и няма право да предоставя информация.
Състав на Софийски градски съд сметна, че има достатъчно доказателства да се направи обосновано предположение, че русенският съдия е поискал подкуп от 1000 лв. Според съда обаче няма никакви действия нито от страна на адвоката, нито от страна на съдията по предаване или получаване на пари.