Само четири са театралните спектакли на русенска сцена през месец март, сочи афишът на драматичен театър „Сава Огнянов“. По традиция театралните постановки са по-малко от обикновено, тъй като Голямата зала на Доходното здание през първия пролетен месец е заета с концертите /но и с репетициите също/ от международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Както „Утро“ писа, фестивалът тази година започва на 13 март с Фестивалния оркестър от възпитаници на Националното училище по изкуствата под диригентството на Емил Табаков.
Преди старта на двуседмичния музикален празник русенци ще могат да гледат три театрални спектакъла. На 5 март от 19 ч на Голямата сцена ще гостува Шуменският театър с постановката на Бина Харалампиева „Към пропаст“ на патриарха на българската литература Иван Вазов. В главните роли публиката ще види две нашумели имена - Василена Атанасова и Теодора Духовникова. На 10 март следва друг гастрол - на Сливенския театър, който ще покаже в Русе комедията на Рей Куни „Между два стола“ в режисьорската трактовка на Васил Василев. В главната роля русенци ще видят своя именит съгражданин Герасим Георгиев - Геро.
На следващия ден публиката ще се забавлява с друга харесвана от театралите комедия - „Отворена брачна двойка“ от Дарио Фо и Франка Раме в постановка на Орлин Дяков. Ролите се изпълняват от Татяна Цветкова, Косьо Станев и Йовко Кънев. 
Ден след закриването на „Мартенски музикални дни“ - на 30 март от 19 ч театърът предлага уникално артистично преживяване. На сцената на камерната зала „Слави Шкаров“ актьорът Николай Урумов ще представи моноспектакъла „Дневникът на един луд“, който е постановка на Лилия Абаджиева в Хасковския театър. Моноспектакълът е едно от превъплъщенията на Урумов, които бележат неговата Гоголева година. Част от тази година, в която артистът се потопи в света на великия руски класик, бе и русенският „Ревизор“ с премиера отпреди седмица, в който Николай Урумов е режисьор, а главната роля играе Иван Бърнев.