Присъдата на 54-годишния фермер от Две могили Селим Кешифов, когото Русенският окръжен съд осъди за опит за умишлено прегазване на съселянин, е почти наполовина намалена от Апелативния съд във Велико Търново. В началото на октомври м.г. скандалният животновъд чу 15 години затвор при строг режим, но след обжалване наказанието падна на 7 години. Думата обаче има още една инстанция - Върховният касационен съд.
Второинстанционната присъда бе постановена с особено мнение на единия от съдиите. Според него дори и Кешифов да е искал да убие Георги Георгиев, то реално му е причинил лека телесна повреда и не го е прегазил, затова 6 години зад решетките били справедливото наказание за буйния фермер.
Заради умишления опит за убийство шофьорската книжка на Кешифов бе взета до живот. Той получи и забрана да работи в транспортния сектор. Освен това ще трябва да плати и 12 000 лева обезщетение на 40-годишната си жертва Георги, който по чудо оцеля, след като беше блъснат и влачен с почти 50 км/ч.
Кешифов, който имал ферма в Острица, изобщо не мелел брашно с пострадалия Георги. Неприязънта достигнала заплашителни размери на 12 април 2013 година. Тогава Георги стоял с мотора си пред къщата на свой приятел в Острица и изобщо не предполагал, че секунди след това ще бъде връхлетян, влачен и премазан от буса на Кешифов.
Адвокатът на фермера пледира за оправдателна, присъда като посочи, че инцидентът бил станал по непредпазливост и изобщо нямало умисъл за прегазване и блъскане на Георги.
Кешифов е извършил целенасочени, осъзнати действия и като водач на МПС без да е създадена някаква опасност за движението му, без да намалява скоростта или да задейства спирачната система на буса, е напуснал дясната лента на пътя, по която се е движел, и е навлязъл в лявата, умишлено насочвайки се с предната част към спрелия на пътя мотоциклет, придържан с крака от седналия върху него пострадал. Той е осъзнавал, че  може да причини смъртта на Георги. Насочвайки автомобила челно към него, удряйки го и влачейки тялото в продължение на 13 метра без опит за спиране доказва, че той е целял настъпването на този резултат и е действал с пряк умисъл. Предварително е демонстрирал намерение и мотивация за това свое действие пред свидетели. Така той е искал да си отмъсти на пострадалия, пише в мотивите си Апелативният съд. Въпреки че магистратите признаха вината на фермера, сметнаха, че 15 години затвор е несправедливо тежко наказание и го намалиха на 8. Потвърдиха обаче лишаването му от право да шофира доживот.