Най-едрият български сорт грозде Велика - разработен в Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“, предизвиква истински фурор в Мароко, където заради много по-благоприятните климатични условия зърната му стават двойно по-големи, отколкото у нас. Това каза изпълняващият длъжността директор на научното звено Галина Дякова по време на тържеството по повод празника на лозарите и винарите Свети Трифон Зарезан. В ритуала по зарязването на лозята в района на института се включиха зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и зам. областният управител Станимир Станчев.
Сортът Велика е създаден от известния русенски селекционер Иван Тодоров чрез самоопрашване на хибрид, получен от кръстосване на сортовете Болгар и Алфонс Лавале през 1987 г. Признат е през 1997 г. Зърното на Велика е много едро (38,5 х 22,6 mm) със средно тегло 14 грама и прилича на синя слива. В Мароко, където има засадени големи лозови масиви с родния сорт, периодът на вегетация е значително по-дълъг. По тази причина зърната стават почти два пъти по-едри, отколкото в България.
Велика и Сияна са най-търсените сортове, получени в института. На успех се радват и последните два сорта, регистрирани през 2012 година - безсеменните Зорница и Тангра. До две години се очакват да бъдат регистрирани и два нови сорта - бели винени мискетови. Те ще са подходящи за екологично лозарство, тъй като са устойчиви и няма да се нуждаят от пръскане за болести, обясни директорът на ИЗС.
На 11-12 юни 2015 година Институтът ще отбележи с юбилейна научна конференция 110 години от създаването си и 150 години опитно дело в България.