Обясненията на шофьор, че не бил разбирал какво се случва по време на полицейска пътна проверка в Словакия, не минаха пред съда.
Мъжът бе обвинен за това, че излъгал родните катаджии, че е изгубил документите на колата си или някой му ги е откраднал, въпреки че знаел, че те са му отнети от полицай. На първа инстанция версията му бе приета от Русенския районен съд. Причината - човекът се прибирал от Белгия за Двемогилско със семейството си. В Словакия обаче бил спрян, проверени му били документите. Заради това, че предното стъкло на фолксвагена му било спукано отнесъл 140 евро глоба, които платил на място. Заедно с това обаче колата получила забрана да се движи в това състояние и свидетелството за регистрация й било отнето.
Проверката и санкцията протекли изцяло на словашки, без да има преводач и по тази причина магистратите на първа инстанция сметнаха, че шофьорът не е разбрал в какво е обвинен и за какво нарушение му се налага глоба. Не бил разбрал също, че полицаят му изземва контролния талон на автомобила. Помислил, че документът се е изгубил някъде, тъй като при полицейската проверка дал накуп всички талони и удостоверения, които по-късно също получил накуп и не прегледал дали документът на фолксвагена липсва или не.
На другия полюс обаче се оказаха съдиите на втора инстанция, които прецениха, че мъжът добре е разбирал, че му е отнет документът на колата и въпреки това се прибрал в България и поискал от Пътна полиция да му се издаде дубликат. Заради лъжите той бе наказан с 1200 лева глоба. Решението е окончателно.