Четири години затвор при общ режим, вместо дадените на първа инстанция от Русенския окръжен съд шест години, ще трябва да излежи 21-годишният Димитър Петров. Това реши Апелативният съд във Велико Търново, като намали и времето, през което младият шофьор ще стои без книжка, от девет на седем години. Присъдата може да се обжалва и пред Върховния касационен съд.
През октомври Димитър направи пълни самопризнания, че на 13 юли 2013 година е причинил по непредпазливост смъртта на двама души и е застрашил живота и здравето на още двама, след като в центъра на Сеново карал бясно, безразсъдно и след употреба на алкохол. В резултат на ужасяващата катастрофа загинаха 32-годишният шофьор на жигулито Мирослав Андреев и возещият се на предната седалка Симеон Димитров, на 45 години. С тежки счупвания и наранявания се оказаха две жени - приятелката на починалия Мирослав, Биляна Миткова, а с временна опасност за живота - жената на Симеон, Николинка Димитрова.
Според прокуратурата два часа преди тежката катастрофа Димитър бил на юбилей в пенсионерския клуб в Сеново. Синеокото момче не консумирало алкохол, но тогава решило да изпие няколко чаши бира. Явно това му дало кураж и сила и той решил да настигне брат си, който пътувал със своето „Ауди А4“. Димитър настъпал газта на пежото си и явно решил да демонстрира шофьорските си възможности и мощността на колата. Тръгнал да изпреварва аудито, като се престроил в насрещната лента, при което надпреварата на двата автомобила погълнала вниманието на Димитър и той изобщо не реагирал на идващото насреща му жигули. Ударът бил неизбежен, а експертизите установили, че в момента на произшествието Димитър е карал пежото с почти 77 км/ч и с 0.78 промила алкохол. Със сигурност обаче преди челния сблъсък пежото е фучало с над 100 км/ч. Жигулито с пътници, които се връщали от бране на билки, едва се движило по инерция с около 20-30 км/ч.
Превишената скорост, безпричинното движение в насрещната лента и неправилно предприета маневра за изпреварване, както и самонадеяността, не са достатъчни, за да се обоснове извод за изключително висока степен на обществена опасност на Петров, посочиха второинстанционните магистрати. Затова сметнаха, че случаят незаконосъобразно е квалифициран като особено тежък и преквалифицираха престъплението в по-леко. Съдът изключи и вероятността до катастрофата да се е стигнало след гонка между Димитър и негови приятели. Реши и че единственото нарушение, заради което се е стигнало до зловещия удар, е неразумното изпреварване, а това, че карал пежото с почти 77 км/ч и с 0.78 промила алкохол, нямало пряка връзка с инцидента, тъй като ако не изпреварвал в този момент, а си карал в лентата, до удар нямало да се стигне.
Апелативните съдии отчетоха още, че по време на кошмарната катастрофа Димитър е бил едва 20-годишен - възраст, на която хората все още нямат стабилно изградена ценностна система. Посочиха и проявеното от негова страна критично отношение към случилото се и прякото му отражение върху психичното му състояние. Данни, които не го очертавали като личност с утвърдени престъпни наклонности. И заради които заслужава по-лека присъда.