Заплатата на кмета на Две могили Николай Христов е неправомерно орязана от общинските съветници, реши Административният съд. Промяната на трудовите възнаграждения в общината задължително стават по предложение на кмета, а инициатива за намаляване на кметската заплата може да бъде поета само с негово съгласие, обясняват магистратите.
Така Николай Христов спечели първия рунд от битката, която поведе след като общинския съвет реши да му намали заплатата от 1462 лева на 900 лева с мотивите, че в работата му имало недостатъци и пропуски. Зад обтекаемите формулировки всъщност стои желанието на съветниците да накажат кмета, с който трудно намират общ език още от началото на мандата.
Кметът Христов е с намалена заплата от 1 април 2013 година. Още тогава започна съдебен спор дали решението е законосъобразно, но резултат от казуса така и нямаше. Причина за това бе въртенето на делото по инстанции и в крайна сметка връщането му на стартова позиция.
Административните магистрати в Русе се произнесоха в полза на кмета, но решението може да се обжалва пред Върховния административен съд и краята на делото може да дойде след края на изтичащия след няколко месеца мандат.