Икономическото министерство има проект за увеличаване прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лева годишно. Това съобщи пред представители на бизнеса вчера зам.-министър Даниела Везиева, която бе гост на среща, организирана от Русенска стопанска камара. Според нея по този начин България ще уеднакви правилата си с повечето държави от Европейския съюз. Предложението за двойно увеличаване на прага по ДДС се подкрепя от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок, каза Везиева.
Съобщението й дойде в отговор на критиките от страна на русенски предприемачи, според които прагът е непосилен и ги принуждава да регистрират нови и нови фирми и да разделят бизнеса си, така че да останат под сумата от 50 000 лева. „Ако собственикът осигурява себе си и двама работници, плаща наем, ток и т.н., разходите му са поне 5000 лева месечно, което го праща над прага и той трябва да плати 20% от приходите си за ДДС. Затова Агенцията по вписванията отчита бум на новорегстрираните фирми, но това са фирми бушони, обясни Димитър Драганов, собственик на търговска фирма.
За пореден път русенският бизнес възрази остро срещу системата за премиране на служителите в държавните контролни служби, която ги стимулира да налагат всевъзможни глоби само и само да си осигурят някакви бонуси към заплатите. Това на практика ги превръща в рекетьори, които идват да пречат на работата ни едва ли не всеки ден, казаха предприемачи. Същото според тях може да се каже и за повечето държавни и общински служби. Какви услуги трябва да предлага администрацията освен качествени, че да се премира за качествено свършена работа?, запита доскорошният председател на Камарата Ганчо Ганев. Вместо те да обслужват гражданите, се получава обратното - хората се принуждават да им предоставят какви ли не документи и справки, каза той.