Дългоочакваната филмова адаптация на трилогията бестселър на Е.Л.Джеймс, която се превърна в световен феномен, “Петдесет нюанса сиво”, чиято българска премиера е точно на Свети Валентин, беше посрещната на нож от критиците и с рекордния брой от 3 милиона предварително продадени билети, което се случва изключително рядко. Според критиците филмът е пошъл, колкото и трилогията “Петдесет нюанса сиво”, в която порното и сравнително леките садо-мазо забавления на героите са основната линия, облечена в свенлива романтично-любовна история. Но същата тази трилогия от написването си досега е преведена на 51 езика и са продадени повече от 100 милиона екземпляра в електронен и хартиен вариант, което я прави най-печелившата и бързо продаваща се поредица за всички времена. Може би тайната е в това, че е написана от жена за жени, пред които отваря широко вратите на един свят, за който не се говори на глас. Вероятно и за това кинокритиците вече се произнесоха, че и филмът е женски.
Историята на “Петдесет нюанса сиво” разказва за страстната връзка между наивната студентка по литература Анастейжа Стийл (Дакота Джонсън - дъщеря на Мелани Грифит и Дон Джонсън) и манипулативния предприемач Крисчън Грей (ирландския актьор Джейми Дорнън). Той е богат и властен бизнесмен, който обича да упражнява контрол върху всичко, включително и в личния си живот. Анастейжа е млада журналистка, натоварена със задачата да вземе интервю от високопоставения бизнесмен. От еднократна среща запознанството им скоро прераства в много повече. Нетипичните сексуални предпочитания на Крисчън Грей са в основата на популярността на романа и основна причина първият трейлър на филма да бъде разглеждан като изключително провокативен. Но всички са единодушни, че все пак филмът е заснет естетски и без грозни порно сцени.
Подготовката за филмирането на “Петдесет нюанса сиво” премина през дълъг период на търсене на актьори, режисьори, продуценти и прочие творчески екип, тъй като всички поканени отказваха. В края на краищата отново жена - Сам Тейлър-Джонсън, се наема да го режисира, а след нея се подреждат и останалите - продуцентите Майкъл Де Лука и Дейна Брунети и заедно с тях авторката на трилогията Е.Л.Джеймс. Сценарият е дело на Кели Марсел, а музиката е написана от Бионсе.