Общината ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по проект „Красива България“ за преустройство и ремонт на средношколското общежитие в Русе.
То е построено в далечната 1969 година, след като 10 години по-рано директорите на училищата в Русенска околия вземат решение за създаване на такъв фонд.
Капацитетът на цялото общежитие е за около 800 младежи. Сградата има два корпуса, свързани функционално, и е със застроена площ 1488 кв. метра. Единият корпус е 5-етажен с 85 спални помещения, а другият е 6-етажен със 102 спални. На всеки етаж има кабинети, занималня, сервизни помещения. Във всяка стая живеят по 4 ученици. Освен това в сградата има учителска стая, библиотека, канцеларии, фитнес зала.
В момента се ползва само корпус „Б“, където са настанени 160 деца от пети до дванадесети клас. Тъй като от построяването на общежитието досега в него не са правени значителни инвестиции, битовите условия са лоши. Затова всяка година броят на учениците, които го ползват, намалява.
От Общината уточняват, че облицовката на фасадата е нарушена, падат плочи, покривът е за ремонт, стаите са в лошо състояние, отоплителната инсталация е стара и неефективна, дограмата не става, а мебелите са допотопни.
Съгласно проекта ще се ремонтира именно корпус „Б“. Заложени са мерки за енергийна ефективност и подобряване на условията за живот и учене. Общата стойност на ремонта е 204 082 лева. От тях се очакват 100 000 лева с ДДС да дойдат безвъзмездно от „Красива България“, а останалите 51% ще се поемат от общинския бюджет.