Искът за отнемане в полза на държавата на хотел „Ювелир“, кораба „Балканска принцеса“, три мерцедеса и едно сузуки, както и над 344 000 лева от Васил Кънев и бившата му съпруга, който предяви Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, бе отхвърлен. Решението на Русенския окръжен съд е само на първа инстанция и бе поставено 2 години и половина след старта на делото. Най-вероятно казусът ще продължи и пред Апелативния съд във Велико Търново.
Приходите и разходите на Кънев и семейството му са проверявани за периода март 1987 година-март 2012-та. Според анализа на комисията разходите превишават приходите с 3147.59 минимални работни заплати. По тази причина от там смятат, че придобитото имущество е благодарение на престъпна дейност и поискаха да бъде конфискувано.
Кънев бе осъден на затвор за участие в организирана престъпна група, свързана с контрабанда на гориво. Той, заедно с бизнесмена Роман Здравков, капитана на „Балканска принцеса“ Валентин Златев и шофьора Калоян Славев бяха задържани през 2009 г. Обвинението срещу тях беше, че са пренасяли гориво от Украйна в трюмовете на кораба, а у нас горивото се претоварвало в автоцистерни и се пласирало. Кънев бе посочен от прокуратурата като лидер на престъпната група. През май 2010 година Русенският окръжен съд призна и четиримата за виновни, но само Васил Кънев влезе в затвора.
Впоследствие комисията за конфискация на престъпно богатство поиска да се отнемат в полза на държавата имоти, коли и фирмени дялове на Кънев и бившата му съпруга Веселка, включително и „Балканска принцеса“.
Въпреки установеното значително несъответствие между получените през проверявания период правомерни доходи и направени разходи, съдът сметна, че няма основания за конфискуване на имуществото. Окръжните магистрати посочиха, че при недостиг на средствата за придобиване на имоти и вещи, законът не допуска наличието на основателно предположение, че придобитото е свързано с престъпна дейност. В мотивите си съдът отбеляза, че не намира пряка или косвена връзка между контрабандата на гориво за близо 11 500 лева, за която Кънев е осъден, и придобитото имущество, чиято конфискация се иска. Нещо повече - то било придобито между 1993 и 2001 година - много преди изправянето му пред съда през 2009-та.