В Русе няма да се изгражда арест за имигранти, а ще се оформят помещения за настаняване на бежанци, срещу които се извършват процесуални действия по досъдебно производство за нелегално минаване на държавна граница, стана ясно вчера. Те ще бъдат в свободния блок на територията на РД „Гранична полиция“ и в тях ще могат да бъдат настанени 40 имигранти, заловени при опит да минат незаконно в Румъния. Пребиваването им в помещенията ще бъде до изправянето им на съд, тоест за по ден-два.                 
Това няма да бъде бежански лагер нито арест и затова имигрантите няма да се третират като престъпници, а ще пребивават в съвсем човешки условия, близки до тези на хотел, обясниха запознати. Всеки от тях ще разполага с легло, завивки, шкафче и гардероб. На етажа ще има и общи сервизни помещения.
Административният район на Гранична полиция се охранява денонощно и никой няма да може да избяга, както това е станало в края на миналата година от стая в БЧК. Тогава сирийка с две деца успяла да се измъкне и да изчезне на автостоп във вътрешността на страната.
Тези от чужденците, които проявяват агресия при задържането им, ще бъдат настанявани в следствения арест наред с другите престъпници.