Един от най-проспериращите в последните години производители - БМВ, направи нещо, което доскоро би се сметнало за светотатство от почитателите на марката. Наред с шосейните спортисти баварците вече предлагат и разбулил всички фирмени табута модел - семеен ван /макар че в Мюнхен държат да го наричат турер/ с напречно разположен двигател и - внимание! - предно задвижване. Този автомобил от понеделник е паркиран пред „Мол Русе“ и се предлага за тестово шофиране, като днес е последната възможност за лично опознаване на дарбите му.
Макар и с необичайна концепция, колата все пак си е чистокръвно БМВ, съчетаващо динамика, стил и елегантност. Дължината й е 4342 мм, широчината 1800 мм, а височината 1555 мм. В добавка дългото 2670 мм междуосие и по-високата линия на покрива дават голям простор на вътрешното пространство. То пък предлага различни хитроумни начини за максимално оползотворяване. Гъвкавият багажник е с вместимост от 468 до 1510 литра и сгъваемата серийно в съотношение 40:20:40 облегалка на задната седалка за още по-висока пригодност за всекидневието.
Двигателите са три, всички са от най-ново поколение, което означава повече мощност, икономичност и екологичност, покриващи нормата „Евро 6“. Особено внимание заслужава трицилиндровият бензинов двигател с мощност 136 к.с., който има разход на гориво едва 4-9 литла на 100 км смесен пробег. Вторият бензинов мотор е с мощност 231 к.с. и смесен разход на гориво 6 л/100 км, а дизелът развива 150 к.с. при комбиниран разход на гориво 4,1 л/100 км.
Впечатленията от тестовото шофиране на автомобила могат най-лаконично да се предадат така - истинско БМВ, изтъкано от благородните гени на семейството и заредено с амбициите на спортист, играещ самоуверено за победа, макар че излиза на чужд терен.