Д-р Милен Христов е завършил Медицинския университет във Варна през 1996 г. и оттогава до днес без прекъсване работи като лекар. През 2004 г. в същия университет завършва двегодишен курс по хомеопатия. Междувременно започва и специализация и през 2008 г. придобива специалност по обща медицина. Казва, че харесва тази специалност, защото тя обяснява логиката на функциониране на системите в организма, както и цялостното поведение на индивида в резултат на дадено физическо, психическо или емоционално страдание.
Д-р Милен Христов е част от екипа на Медицински център „Медик консулт“, където в кабинета си приема пациенти за профилактика и лечение.


- Д-р Христов, как се бори хомеопатията с грипа?
- В хомеопатията се използват препарати, които помагат за профилактика или лечения на грипния синдром. Някои от тях като осцилококцинум и инфлуцид увеличават интерферона в организма и ако се вземат профилактично, намалява вероятността човек да се разболее, а ако се разболее, изкарва грипа по-леко. Това са т.нар. абортивни форми на грипа, болестта протича по-бързо и по-леко.
- И те имат конкретна насоченост срещу грипа или са ефективни при всякакви вирусни заболявания?
- Те стимулират неспецифичния имунитет, интерферонът действа при херпесни вируси, аденовируси, може да се профилактират и други вирусни заболявания. Но са правени специални проучвания срещу грипния вирус. Осцилококцинум профилактично се взема една доза в седмицата, а при заболяване приемът е по-интензивен, примерно три пъти дневно. Инфлуцидът се взема по 1-2 таблетки на ден. Основното действие на интерферона е, че спира репликацията на вируса и той не може да се размножава. И оттам самата болест протича по-леко, способността на вируса да заразява други клетки намалява. Предимството на тези препарати е, че нямат странични ефекти като другите медикаменти. Затова те могат да се вземат по-дълъг период, примерно през целия грипен сезон. А недостатъкът на ваксините е, че те се правят на базата на стари щамове, които са минали. А грипният вирус има голяма изменчивост. От трите вида грипни вируси - А, В и С, най-изменчив е А, а той е най-чест. Променя се антигенната му структура и ваксината не действа. А хомеопатичните препарати стимулират собствената защита на организма.
- А ако все пак човек се разболее, какво препоръчвате?
- Има препарати и за това. В началото на инвазията, когато е вдигнал температура, се използва аконит, беладона, които се редуват през половин час по 5 гранулки. Те премахват възпалението, намаляват температурата, могат да се комбинират с другите лекарства. Тъй като действат по различен начин, човек може да си вземе примерно аналгин заедно с хомеопатичното, това даже има синергичен ефект. И са много подходящи за малки деца. Защото те реагират бурно, нямат стар имунитет и с тези препарати могат да се предотвратят усложненията.
- Всъщност точно усложненията са големият проблем при грипа. Как се справяте в такива случаи?
- За самите усложнения използвам апарата „Sensitiv Imago“. Той действа на принципа на биорезонанса. Всеки орган, всяка клетка, всяка тъкан в човешкото тяло трепти на определена честота и когато възникне болест, тази честота се променя. Апаратът има сензори, които са в контакт с изследвания организъм, и се обменят биорезонансни сигнали между човека и машината. Получената информация се обработва от компютърна програма и се визуализира на екрана. Резултатите са с точност до 98%. Апаратът може да даде оценка за генетичната предразположеност към определени заболявания, както и състоянието на изследвания орган в перспектива до 5 години.
- Какво се вижда на екрана?
- Излизат едни коефициенти, които трябва да са над 65, което означава, че съответният орган функционира нормално. Този апарат е руско-германска разработка, свои разработки имат и французи, канадци, американци. Методът е открит от д-р Рейманд Райф. Той е лекар, биолог и физик от Сан Диего, САЩ, смятан от мнозина за най-разностранния гений, живял някога. За научноизследователската си работа и постиженията си той получава 14 награди и титлата „почетен доктор“ на университета в Хайделберг! В Америка, където е работил, с този метод успял да излекува съпругата на някакъв богаташ, който от благодарност финансира проучванията му. В началото намира честотите на определени бактерии, след това търси как да ги унищожава чрез ток. И конструира специален апарат, с който на принципа на биорезонанса ги разрушава.
- Казвате, че този апарат и лекува, освен да прави диагностика?
- Апаратът има и такава функция - биорезонансна терапия, която възстановява нормалната честота на трептенията на съответния орган, за да влезе в норма.
- И какви резултати се постигат, има ли 100% излекувани?
- Зависи и от болестта, и от човека как реагира. Млад организъм реагира добре, но възрастен човек с намалени защитни сили по-бавно се възстановява. Апаратът помага примерно болестта да приключи за няколко дена, не да я влачиш седмици.
- При какви болести помага?
- За всякакви болести става - алергии, гастрити, колити, ставни заболявания. Бремени могат да се гледат, няма противопоказания. Освен това може да се въздейства върху определена бактерия или вирус. И това е съвсем безвредно, защото примерно честотата на самия вирус е 100-150 херца, докато здравите тъкани трептят на съвсем друга честота и не се увреждат. А пък антибиотиците действат по химичен път и вредят на черен дроб, бъбреци, алергии се получават. Идват малки деца по 5 антибиотика изпили за месец.
- Разкажете за последния си случай на излекуван пациент.
- Беше на жена с тиреоидит на Хашимото, автоимунно заболяване. Имаше високи антитела срещу щитовидната жлеза и пиеше хормон заместител, който трябваше да приема цял живот. Направихме 4-5 процедури и самата жлеза си влезе в норма. Сега идва профилактично 1 път в месеца, изписал съм й хомеопатични лекарства и се чувства много добре. Паднаха антителата и функцията на жлезата се възстанови.
- А трябва ли човек да носи някакви изследвания и лекарствата, които пие, когато идва при вас?
- Преди да дойдат при мене, тези хора са обиколили всички лекари и имат цяла папка с изследвания. Не намират никъде помощ и вече търсят хомеопатията и други нетрадиционни методи. Колкото до лекарствата, апаратът може да тества медикаменти. Има магнитно-оптична камера, където се слага 1 таблетка и се замерва дали става резонанс с органа или не. Ако лекарството съвпадне с честотата на трептене на клетката, предизвиква излекуване. Ако не съвпадне - не може да го предизвика. Така не се налага да пробваш едно лекарство, второ, докато се налучка това, което ще действа. Но искам да подчертая, че ако има някакви съмнения за тумори например, апаратът не замества ядрено-магнитния резонанс, ако има износен хрущял или счупено, не замества рентгена. Той дава само функционалното състояние - съответната тъкан не фунционира нормално, ако коефициентът е под 65. В програмата има и диагнози и според този коефициент се гледа коя е най-вероятната.
- Как се прави самото изследване?
- Апаратът има сензор, който се хваща с една ръка, а другата се слага на сензорна плоча. На главата се слагат слушалки с датчици, които извличат данни от подкорието. Те играят роля и при терапията, като въздействат на подкорието. Отпред има и камера, която хваща биополето на човека и дава около 5-10% от информацията. Не е болезнена или неприятна процедура, единственото изискване е за неподвижност по време на изследването, за да се поддържа непрекъснат контакт с всички сензори. През това време на екрана се появява графично изображение на изследвания орган и се изписват коефициентите.