„Топлофикация Русе“ спечели дело срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, което ще донесе в касата на дружеството между 2 и 3 милиона лева, научи „Утро“. На 2 януари тази година петчленен състав на Върховния административен съд се е произнесъл окончателно в полза на търговското дружество и решението не подлежи на обжалване.
Делото се води от 2011 г. срещу мълчаливия отказ на регулатора да издаде сертификат за произход на електрическа и топлинна енергия за 2010 година за пълния заявен размер от 169 039,924 MWh. ДКЕВР признаваше само 116 204,180.
Съдът връща преписката на комисията за ново произнасяне. Сумата, представляваща около 5% от годишните приходи на дружеството, трябва да бъде възстановена от НЕК.
След приключване на това дело е напълно възможно да последва ново - за оспорване на решението на ДКЕВР от 30 декември, нареждащо на „Топлофикация Русе“ да намали драстично продажните цени за домакинствата и бизнеса. „Изпратили сме своите възражения, все още се надяваме решението да се преразгледа, тъй като подобни искания са внесли всички топлофикации. Ако това не стане, ще го оспорваме в съда“, заяви директорът на русенското дружество Георги Недев.
Както „Утро“ писа, според решението на ДКЕВР, „Топлофикация Русе“ ще трябва да продава топлоенергията на домакинствата с 10,7% по-евтино или по 64,87 лв./МВтч без ДДС. Фирмите ще плащат водната пара не по 109,17 лв./МВтч, а по 77,56 лв./МВтч, т.е. с 28,9% по-евтино. С 10 на сто е намалена и цената, по която „Топлофикация Русе“ ще продава електричество на НЕК.
Всички тия промени водят до намаляване на прогнозните приходи на русенската „Топлофикация“ с цели 8 млн. лева, като според експертите на ДКЕВР тази внушителна разлика трябва да се компенсира с по-ниската цена на изгаряните в ТЕЦ Изток въглища. Досега регулаторът признаваше 193,43 лв./тон при калоричност 6000 ккал/кг. Занапред разходите за гориво са фиксирани на 146,61 лв./тон при същата калоричност.
„Това е цената на най-евтините въглища, с високо съдържание на сяра, каквито ние не използваме. Тъкмо договорихме намаление на цената от нашите доставчици с $10 на тон, така че сега ще ги купуваме по $135 (около 187 лева). 8 млн. приходи при всичко 50-60 млн. много трудно могат да се компенсират. Ако решението остане непроменено, ще трябва да започнем да работим с по-евтини и некачествени въглища, което води до изгаряне на по-големи количества, повече отпадъчни вещества, инсталиране на допълнителни филтри. Ще трябва да се направят значителни допълнителни инвестициии, разходите за които ще се калкулират пак в крайната цена, обясни Георги Недев.