Въпреки че според официалната статистика всеки шести работещ в областта получава минимална заплата, досега едва 31 души са подали данъчни декларации в НАП-Русе, за да получат обратно платения от тях през миналата година данък. През ноември миналата година Териториалното статистическо бюро преброи 10 200 русенци, получаващи законовия минимум от 340 лева на месец. На теория те могат да си вземат от данъчните 408 лева. Както множество специалисти предупреждаваха още миналата година, това обаче се оказва на практика невъзможно. И явно огромната част от най-нископлатените в областта изобщо няма и да се опитат.
Това данъчно облекчение бе прокарано от кабинета „Орешарски“ и вече е отменено, така че ще важи единствено за доходите през 2014 г. То беше критикувано от експерти като популистко, защото дори при нищожни доходи извън минималната заплата облекчението не може да се ползва.
Всеки лев доход различен от трудовия, води до невъзможност за ползване на облекчението дори и в случаите, в които общата им сума е под лимита от 4080 лв. за година. В тази група попадат обезщетенията и помощите за безработица, помощите по закона за семейните помощи за деца, помощите по реда на закона за интеграция на хората с увреждания, обезщетенията при средна и тежка телесна повреда, застрахователните обезщетения при настъпило застрахователно събитие. За необлагаем доход се считат още дневните командировъчни, доходите от стипендии, печалбите от хазартни игри и др., общо 27 точки, изчерпателно изброени в закона за данъците върху доходите на физическите лица. Например олихвяването с някаква много малка сума по дебитната карта на един гражданин всъщност означава, че нормата на закона е формално нарушена. При това положение е много възможно и 31 от 10 200 да се окажат много и искането на някои от тях да не бъде удовлетворено.
Много по-добре изглеждат нещата с данъчните облекчения за млади семейства с ипотечен кредит, които се дават вече няколко години. До момента 26 лица са подали декларации с искане сумите за платените лихви да им се приспаднат от данъчната основа и броят им вероятно ще се увеличи значително до края на кампанията.
Заради друга промяна в правилата - отпадането на отстъпката за ранно плащане до 10 февруари, тази година броят на подадените до момента декларации от физически лица е много по-малък - 1018 до тази дата при 1927 през миналата година. Данъчните обаче отчитат огромен интерес към подаването декларации с Персонален идентификационен код /ПИК/, въведено от тази година, за което се дава 5% отстъпка до 31 март. Към момента НАП-Русе има издадени 11 483 броя ПИК. Само от началото на годината са издадени 1561, като за сравнение за цялата 2014 г. те са 2747. ПИК се получава безплатно.
До момента са приети и 1369 декларации на фирми за дължимия от тях корпоративен данък, от които по Интернет с електронен подпис са подадени 1057 броя или 77%.