Да развихриш въображението си и да превърнеш фантазията си в уникален апартамент в легендарния Леден хотел в Юкасярви в Швеция, е повече от предизвикателство за архитект Виктор Царски, който за поредна, осма година е българският участник в изграждането на фамозната сграда. Нестандартните форми са негова запазена марка, а от пресованите ледени и снежни кубове с лекота създава модерен дизайн в уникалната сграда край река Торне.
В края на 2013-а Виктор и холандският му колега Вутер Бигелаар, с когото се познава от многобройните си изяви в Швеция, създават един от най-големите апартаменти в Ледения хотел. Творческият тандем работи над проект DesignworksUSA и двамата развихрят въображението си, като
експериментират с предизвикателен и капризен материал - лед и сняг
В дизайна вплитат елементи от познатите автомобилни форми на Mini Cooper и използват елементи от еволюцията на дома - от древните пещери до днешните модерни стаи. Луксозният апартамент е побрал два свята - минало и настояще на човешкото развитие. Затова и авторите казват, че гостите могат еднакво да се наслаждават на пещерните рисунки и на познатите елементи от света на Mini Cooper. Тази търсена еклектика Виктор Царски определя като сполучлив опит да се демонстрира модерен дизайн.
Така от 20 тона лед те създават най-големия и луксозен апартамент от 50 квадрата, който тази година предлага Леденият хотел. И още преди да бъде изграден, той е бил резервиран за 1500 евро. За разлика от другите хотелски стаи, които са по 600 евро, в него има сауна и отопляема площ с душ, мивка и тоалетна. Дръзналите да си позволят този необичаен лукс
получават еленова кожа за постелка
и спални чували. Гостите на хотела ползват всички ледени предложения за развлечение - да пийнат в ледения бар, да посетят църквата, както и да разглеждат през деня останалите стаи в приказния дворец. Едва през месец април атрактивният хотел "затваря врати", защото снегът започва да се топи.
В Юкасярви винаги е интересно, казва 35-годишният  архитект Царски и обяснява, че там се наслаждава на краткия ден и дългите зимни нощи, на Северното сияние, на шейните с кучешки впрягове и на компанията на световно известни скулптори, които обичат да създават ледена красота. Самият той като ученик в русенското Училище по изкуствата едва ли е предполагал, че пътят му ще го отведе до снежната красота на Швеция, но винаги е мечтал да участва в международни арт форуми. Казва, че е възпитаник на известния русенски художник Пламен Монев, но не пропуска да спомене и незабравимите си срещи със скулптора Георги Радулов и с любимите си преподавателки Виргиния Пенчева-Джина и Златка Стойкова. По-късно завършва специалност "Архитектура" в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. И докато е в пети курс мечтата му да участва в международни арт форуми и да реализира нестандартните си идеи започва да става реалност. Тогава, през 2003 г.,
заедно с приятелката си участва в снежния фестивал в Швейцария
и всъщност за първи път излиза извън България. И с насмешка си спомня, че скрил от родителите си това пътуване, за да не го спрат. Съобщил им, едва когато си купил билет за Гринденвал. Пак тогава за първи път се изправил пред предизвикателството да работи с нестандартен материал, какъвто е снегът, но пък това му дало възможност да разгърне творческия си потенциал. И да хареса леденото предизвикателство.
Виктор е от хората, които не обичат да говорят за себе си и винаги изпитват неудобство от засиления интерес към себе си. Твърди, че не се чувства специален и гениален творец, а е от хората, които търсят поле за изява и са го намерили извън България.