Полицията в Русе е на 12 място от 28 областни дирекции в страната по разкриваемост на престъпления с 40% успешна работа. Скокът в сравнение с миналата година е огромен - тогава ОДМВР бе на 23 място с 26% разкриваемост. Това стана ясно от отчета за работата на полицията на директора Георги Великов, на който присъстваха областният управител Стефко Бурджиев, шефът на Гранична полиция Милен Пенев, зам.шефът на Охранителна полиция Станислав Теофилов, окръжният прокурор Георги Георгиев и други официални гости, свързани с местната власт и сигурността.
Разкриваемостта в дирекцията на МВР в Русе действително бележи ръст и това е видно от пратените на съд престъпници, посочи прокурор Георгиев.
2780 престъпления са регистрирани през 2014 година срещу 3272 за 2013-а. Данните сочат, че на ден в региона са извършени средно по 7.5 престъпления вместо по близо 9 през предходната година, което е намаление на престъпността с около 20%.
Най-висок е делът на кражбите от домовете и грабежите, следвани от престъпленията, свързани с оръжия, боеприпаси, палежи, наркотици, кражби от коли. На трето място са икономическите престъпления. Това каза вчера на пресконференция за отчета на Областната дирекция на МВР директорът Георги Великов.
Анализът показва, че криминогенната обстановка, свързана с престъпленията против личността, е сравнително спокойна, посочи Великов. От 108 кражби по домовете за 2013 година през миналата те са намалели на 94. Разкриваемостта им обаче се е увеличила на над 60%. Значително е намалял броят на сексуалните насилия. От 17 случая през 2013-а, сега те са осем. През 2014 година е извършено едно убийство и веднага е разкрито. Става въпрос за 38-годишния Пламен Петров, който на Великден преби до смърт 8-годишната си дъщеря Пламена.
Кражбите на имущество заемат най-голям дял от престъпленията. През 2104 година са регистрирани 1552 кражби, 65 грабежа, 104 изнудвания и 32 обсебвания на имущество, които са по-малко от предходната, като 24.58% от тях са разкрити, а 480 престъпници са изправени на съд. През 2013 година те са били 459, уточни Георги Великов.
Образувани са 29 досъдебни производства за наркоразпространение срещу 40 русенци. Неутрализирана е престъпна група, заловена с 3050 грама амфетамин, 32 грама хероин, 6 кг марихуана, 1 кг хашиш, 240 таблети екстази и 68 литра прекурсори. Двама от престъпната група бяха заловени на входа на града откъм Бяла, а после те си признаха за останалите трима членове.
Добра е и работата по разкриване на престъпления от малолетни и непълнолетни. Общо извършените кражби от тях са 164.
Регистрираните икономически престъпления са 186. Разкрити са 137 с нанесени щети за 545 000 лева. Сред най-големите удари е разплитането на мрежа, за която се получава сигнал в края на 2013 година. Тогава в ОДМВР постъпва информация за русенец, който набира „финансови мулета“. Те си откриват банкови сметки с международна дебитна карта „VISA Electron“ и чрез интернет банкиране неправомерно нареждат откраднати пари от сметки на лица и търговски дружества, които нищо не подозират за това. Сформиран е екип за работа и през март 2014 година след предварително съгласуван план са предприети арести. Извършени са обиски на 11 души, претърсени са 12 адреса и 5 коли. Повдигнати са обвинения на 8 човека, двама са за постоянно в ареста, един е под домашен арест и 5 с мярка „подписка“. В хода на работата са конфискувани коли, големи суми пари, флашки за активно банкиране, множество мобилни телефони, СИМ карти, флаш памети, преносими компютри, оптични носители на информация, дебитни карти на множество различни лица, банкови документи и информация за електронно банкиране, фирмени документи и др. Установени са щети в размер на няколко милиона лева за периода 2011-2014 година.
Друг случай, по който работиха служителите в ОДМВР-Русе, е по постъпила  информация, че чуждестранен гражданин в качеството си на управител на българско търговско дружество води счетоводството на седемнадесет фирми, като намалявал финансовия им резултат за неплащане на ДДС. В хода на проведеното разследване е установено, че румънецът прави това чрез фактури за фиктивно извършени  консултантски услуги на голяма стойност. Същевременно се осъществявал превод на фактурираните суми по сметката на чуждестранна фирма, открита в клон на българска банка. Така румънецът теглел на каса в банката сумите и получавал процент за услугата, а в последствие парите отново се връщали при собствениците на фирмите. Общата сума по издадените фактури за 2012-2014 година възлиза на няколко милиона лева.
Голяма роля за по-ефективната ни работа срещу престъпността изигра въведена промяна в организацията на работните процеси и управлението на материалните и човешките ресурси, посочи Великов. Активно е използвана интерактивната карта на престъпността в процеса на управление на патрулно-постовата дейност, която отразява динамиката на средата на основата на концентрацията на престъпната дейност на обслужваната територия. Нарядите и маршрутите на полицейските патрули са били съобразявани с местата и времето от денонощието, където и когато най-често се осъществявали престъпления или нарушения на обществения ред. Гъвкавото използване и съсредоточаването на ресурси и дейности в горещите точки позволило да се реагира адекватно с наличните полицейски сили и средства.
Въведени са и промени в управлението на оперативно-издирвателната дейност за повишаване на ефективността в работата на отделните звена. Предприети са и действия за оптимизиране дейностите в ОД на МВР-Русе съобразно направените изводи и изведените задачи в отчета за работата от предходната година, като за целта били изготвени редица ръководни документи свързани с контрола, отчетността и планиране дейността на областната дирекция.
В крайна сметка поставените цели се изпълняваха от служителите на отделните структурни звена, които проявиха през целия отчетен период необходимия професионализъм, самодисциплина и отдаденост на работата, каза директорът на ОДМВР.