78-годишна жена с деменция почина от задушаване при пожар в къща на улица „Олимпи Панов“ 13 днес.
Сигнал за инцидента е получен на тел.112 в 8.11 часа. На място веднага са отишли екипи на пожарната, полицията и на Спешна помощ. Огнеборците се качили на втория етаж в къщата на ъгъла на улиците „Гладстон“ и „Олимпи Панов“, загасили огъня и открили баба Мария да лежи в безсъзнание до балконската врата. Опитите на медиците да върнат старицата към живот не дали резултат. Причината за пожара са неясни.
„Сутринта звъннах както винаги на майка по телефона, за да отиде съпругът ми да й занесе лекарства, но тя не вдигна. След това мъжа ми звъня, пак без резултат. Реших да мина през апартамента й, преди да отида на работа и още като отворих входната врата на партера, усетих дим. Качих се до втория етаж, влязох в задимения апартамент, но нищо не се виждаше. Не видях майка в кухнята, където стои обикновено. В другата стая пък видях, че бюрото до балконската врата тлее, а прозорецът над него е счупен. Опитах да загася бюрото, не успях и се обадих на тел.112“, каза дъщерята на баба Мария Галя Коларова. Тя обясни още, че майка й се отоплявала на парно и поради болестта й в къщата нямало електрически уреди за отопление, печка на твърдо гориво и дори кибрити. Освен това баба Мария не е излизала вън от къщата от три седмици. Затова Галя не може да си обясни от какво е възникнал пожарът.
„Сутринта пиех кафе на терасата зад блока и усетих мирис на пушек. Помислих си дали не е станало нещо с баба Мария и в този момент дойде пожарната. Чак тогава разбрах какво се е случило“, каза пред „Утро“ съседка, чийто апартамент е залепен до къщата на номер 13.