За втора поредна година отборът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ ще се включи в състезанието за иновативни и енергийно ефективни автомобили „Шел Екомаратон“. Това ще е 30-то издание на техническата надпревара и ще се проведе между 21 и 24 май в Ротердам. Заедно с русенци, в авторитетното международно състезание ще участват отбори от университетите от София и Варна, както и възпитаници на Гимназията по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе. Българските таланти ще премерят сили с 230 отбора от 30 страни в Европа и Африка, като ще се опитат да изминат максимално разстояние със своите автомобили  с еквивалента на 1 кВтч енергия или 1 литър гориво.
Русенският екип ще бъде в същия състав, с който направи забележителния си дебют миналата година - ръководител на отбора е доц.Симеон Илиев, капитан - Димо Илиев, а двамата пилоти ще са Виктор Стоянов и Сюзан Мехмедова. През 2014 година те успяха да се представят най-добре от трите български отбора в надпреварата и се класираха на 23 място с изминатите 168.27 км с 1 киловат/час електроенергия.
„Тази година планираме колата да е с напълно различен дизайн. Двигателят ще бъде по-ефективен, а батериите няма да са литиево-йонни, а литиево-полимерни. Миналата година теглото на автомобила беше 75 килограма, а амбицията ни за тази година е да бъде 35-40 килограма“, разказа за „Утро“ доц.Илиев.
За целта конструкторите смятат на отлеят купето и джантите от карбон, а гумите да са с ниско съпротивление. Това обаче струва пари - качествените материали ще повишат около 3 пъти разходите в сравнение с миналата година.
„Благодарни сме на финансовата подкрепа на фондация „Русе-град на свободния дух“ и на Русенски университет. Предоставена ни бе и работилница в университета, където да работим. Имаме подкрепата и на академичното ръководство. Средствата обаче не са достатъчни и ще се радваме, ако получим помощ - финансова или материална, и от други фирми и граждани“, обясни доц.Илиев.
Основната цел на русенския екип е да се класират поне с няколко места напред и да заемат достойно място в Топ 20. Разбират обаче, че няма как да се съревновават с част от тимовете, които са с бюджети от порядъка на 500 000 евро.