Въпреки шумно прокламираната в медиите тема за санирането и разяснителната среща в Русе миналата седмица, все още има русенци, които не са запознати с възможностите и условията по националната програма, стана ясно след двучасовите индивидуални консултации в Общината вчера. В обявения начален час пред стаята на отдел „Етажна собственост“ нямаше наплив, но пък служителите обясниха, че при тях е върволица от 5 януари, като хората не спират да се интересуват от документите, които трябва да попълнят, както и какви мерки включва програмата. Имаше граждани, които смесваха европейската и националната програма и не се ориентираха в необходимата документация. Все още няма регистрирано сдружение, защото документите са много и ще мине време, докато хората съберат подписите, обясниха от общинския отдел.
Първите граждани, дошли да получат отговори на въпросите си, бяха Славка Димитрова и съпругът й, които живеят в бл. „Иван Дечев“ в кв. „Родина“. Притесненията им бяха дали всеки от деветте входа трябва да попълни отделно документи и какво точно означава 100% достъп до жилищата. Служителите търпеливо обясниха, че всяка секция може да направи отделно сдружение, но после документите се подават общо и ги посъветваха да направят сдружение на целия блок, като така разделят работата между деветте входа.
Друг често срещан въпрос бе какво се прави, ако апартаментът има повече от един собственик. Тогава е достатъчно само един да даде съгласие, казаха служителите. Но поясниха, че ако един от собствениците не е съгласен да участва в сдружение, това не е фатално, но е проблем, когато не е съгласен да осигури достъп, защото в такъв случай блокът няма да участва в програмата. Дали ще се разбиват и къртят вътре апартаментите, питаха гражданите. Оказа се, че няма да е необходимо. Ако апартаментът е ипотекиран, бе друго изказано притеснение, на което служителите отговориха, че в такъв случай се изисква декларация от банката.
Един от често задаваните въпроси, при това в цялата страна - ако жилище в блока е необитаемо, а собственикът е в чужбина, бе разискван отново и на индивидуалните консултации. Служителите обясниха, че или се изпраща декларация от пакета с документи до собственика в чужбина, или той изпраща пълномощно.
Имаше и граждани, които се интересуваха от санирането на малки блокове, като стана ясно, че за тях ще има отделна програма „Региони в растеж“ през 2016 г. 
Цял списък с въпроси си бе подготвил Атанас Кръстев от бл. „Странджа“ в кв. „Родина“, като основното му притеснение бе дали сдружението може да тегли кредит. И отново беше обяснено, че сдружението няма право да продава апартаменти, да тегли заеми и да се разплаща с ТЕЦ и Енерго. Ако сме одобрени, но отпуснатата сума от 1 млрд. лева не стигне, ние ли трябва да платим на фирмата, беше другият тревожен въпрос на Кръстев. Няма определени квоти за всеки град, всички се състезават на приниципа първият по време е първи по право, успокоиха го общинските служители.
Над 30 русенци успяха да получат отговори на въпросите си и разяснения по националната програма за санирането. От „Етажна сосбтвеност“ още веднъж подчертаха, че в сайта на Общината и на Министерството на регионалното развитие има публикувана информация и секция с въпроси и отговори. А следващата разяснителна среща по програмата е на 15 февруари от 16 ч в Пленарна зала, когато лично министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова ще отговаря на въпросите на русенци.