Няколко момичета усърдно разбиват яйца и брашно, като грижливо спазват пропорциите в рецептата. Другите подготвят останалите продукти и съдовете, в които след малко ще се излее пухкавата брашняна смес. Днес задачата е да се направи солен кекс.
Малко по-късно на вратата на директора на Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ Милена Досева се почуква и две девойчета в бели престилки внасят чиния с нарязани парчета от вече готовия кекс. Дъхав, вкусен, направен така, че на човек му се приисква веднага да попита за рецептата. Но очевидно само рецептата едва ли ще свърши работа. Защото освен изреждането на продуктите и на реда, в който те се добавят, нужно е и майсторство. А него бъдещите сладкарки постигат не от вчера.
Всъщност, деветте момичета са вече дванадесетокласнички и съвсем скоро ще получат дипломите си за средно образование. Те са от онзи клас по сладкарство, който за времето на гимназиалното си обучение се наложи да смени училището - започнали са обучението си в Професионалната гимназия по зърносъхранение и зърнопреработване, а след като тя беше закрита миналата година, паралелката бе прехвърлена в гимназията по селско стопанство в Образцов чифлик, която е към същото министерство - на земеделието и горите.
Когато стана ясно, че ще приемем двете паралелки от Зърното - по следкарство и по контрол на храните, през лятото на 2013 година направихме ремонта на някои от помещенията в нашето училище, за да осигурим условия за новите специалности, обяснява Милена Досева. На работилницата, където сладкарите си провеждат практическите занятия, е отделено специално внимание. Така днес учениците разполагат с всичката необходима техника, която не само е от помощ при приготвянето на различните вкуснотии, но е и достатъчно актуална - за да се чувстват гимназистите уверено, когато от училището влязат в производствените цехове на различни сладкарски фирми. Работилницата в гимназията разполага с тестомесачка, с втасална камера, конвектомат, за обичайните за подобни работни помещения миксери, мелачки и най-разнообразни съдини за печене и прочие кулинарни процедури дори не си струва да отваряме дума.
Така в зависимост от задачата, която е поставена пред гимназистите от тяхната преподавателка по практика Снежинка Бабукчиева, която е инженер-технолог, младежите имат всички условия да се справят с възложената им задача, каквото и да гласи тя - сладко, солено, палачинки, кифлички, кексове, пандишпанови блатове за рола и торти и, разбира се, и самите торти. А в сряда в работилницата става още по-оживено - тогава освен бъдещите специалисти на сладкиши в майсторенето на кулинарни изкушения се включват и други ученици от клуба по здравословно хранене. Пак тук си правим и украсяваме торти и за нашите рождени дни, признават Виктория, Севим, Любослава и Мартина. Те се чувстват добре в гимназията - свикнали са с новата обстановка бързо, още повече, че тук са ги посрещнали повече от сърдечно.
Един от проблемите, който на пръв поглед държи на дистанция евентуалните кандидати за паралелките по сладкарство и контрол на храните, е отдалечеността на училището от Русе. Всъщност, до Образцов чифлик има редовен автобусен транспорт и ако човек се съобрази с разписанието, без проблем стига дотук за 15 минути, обяснява директорката Досева. Като пояснява, че това е дори по-малко, отколкото е потребно на човек сутрин да стигне от крайните русенски квартали до училища в противоположния край на града.
От следващата учебна година класът по сладкарство ще влезе в списъка на така наречените „защитени“ паралелки, което означава, че ще се приемат и по-малко от нормирания брой ученици. Както стана ясно на областно съвещание по образованието неотдавна, Русе има нужда от специалисти сладкари. И вероятно просто е необходима по-действена и впечатляваща разгласа на това, за да се предизвика интересът на завършващите основно образование към тази търсена професия. А към положителните страни на обучението в професионалната гимназия в Образцов чифлик се отнасят и други дадености, които по своему са уникални. Това е най-старото професионално учебно заведение в страната - създадено е като първото земеделско училище у нас още от турския реформатор и валия Мидхат паша през 1865 година. Днес гимназията разполага със зеленчукова и овощна градини, кравеферма и овцеферма /буквално преди дни там са се родили поредните три агънца/, над 1000 декара обработваема земя... Впрочем, голяма част от продуктите, с които се приготвя храната в училищната столова, както и от тези, с които правят сладкиши и соленки бъдещите сладкари, са собствено производство на училището. А таксата за общежитието на гимназистите е само 8 лева, обяснява директорката.
Тя се надява, че постепенно нещата със сладкарската паралелка напълно ще влязат в ритъм и деца и родители ще оценят специалността, която младежите могат да получат в гимназията. Отзивите, които получаваме от русенските фирми, където сега ходят на производствена практика нашите ученици, са много добри, за краткото време, през което децата се подготвят в нашето училище, вече имаме не една и две покани след дипломирането наши випускници да постъпят на работа, казва Милена Досева. А това според нея е несъмнен атестат както за качествата на гимназистите, така и за подготовката, която им дава училището.