Как един случаен самозванец може да докара до гърч и угодливо приклякане „първите хора“ в един провинциален град - това ще видят зрителите тази вечер на Голямата сцена на Доходното здание. Премиерният спектакъл на пиесата на Николай Гогол „Ревизор“ е подготвен под режисурата на обичания български актьор Николай Урумов, а в главната роля публиката ще види блестящите превъплъщения на друг известен и тачен актьор - Иван Бърнев. Заедно с русенските си колеги Венцислав Петков, Дина Шошева, Косьо Станев, Любомир Кънев, Кадри Хабил, Крум Берков, Тихомир Благоев, Петя Венелинова, Александър Узунов, Яна Стефанова-Хернани, Йовко Кънев, Юсеин Нуриев и Иван Самоковлиев двамата именити гости въвличат зрителите в динамичен водовъртеж от ситуации, характери, внезапни обрати. Тази пиеса на Гогол е плашещо съвременна, каза Урумов, който е направил и сценичната редакция на текста, придържайки се стриктно към оригинала.
За ролята на Хлестаков ме покани Николай Урумов след един наш спектакъл в Народния театър, каза Иван Бърнев и благодари на директора на русенския театър Орлин Дяков за възможността тази постановка да се подготви именно в Русе. Щастливи сме, че работим Гогол - това е невероятен шанс за всеки актьор, призна Венцислав Петков. В днешно време, когато като правило двуседмични репетици за премиера станаха нещо обичайно, ние работихме дълго и задълбочено, така и това беше едно завръщане към истинския театър, поясни Петков, когото публиката тази вечер ще види в ролята на градоначалника Сквозник-Дмухановски.
За русенския театър това е четвърта постановка на „Ревизор“, като последната е била точно преди 70 години. Впрочем, архивни източници посочват, че именно в Русе тази пиеса на Гогол е била играна за първи път в България - това е станало през 1880 година, тогава спектакълът е преминал изцяло по оригинала - на руски език.