Районният прокурор Яна Илиева посрещна още в първите минути на вчерашния работен ден група студенти, които използваха Деня на отворените врати на Русенската районна прокуратура, за да надникнат в кухнята на прокурорската работа.
Студентите се запознаха с дейността на администрацията и видяха отблизо станалата прословута система за случайно разпределение на делата Law Choice. В кабинета на районния прокурор кандидат-юристите разгледаха и жалби на граждани, от които са образувани дела. Студентите научиха повече и за унифицираната информационна система на прокуратурата, която съхранява база данни за развитието на делата и преписките. До нея достъп имат и органите на МВР и силовите ведомства, а само с въвеждането на идентификационен номер на дадено дело може да се види във всеки момент докъде е стигнала работата по него, кое е обвиняемото лице, има ли забавяне по казуса и къде са пропуските, за да се вземат мерки.
С голям интерес студентите проследиха и последното заседание, поне на първа инстанция, по дело за катастрофа. В съдебна зала те присъстваха на приемане на експертиза, изслушване на пледоарии и оповестяване на решението на Районния съд.