Част от импровизирана подпорна стена, направена от стари гуми на товарни автомобили, рухна вчера в Долапите. При инцидента няма пострадали само благодарение на факта, че по това време на улицата не е имало никакво движение.
Над 20 гуми паднали с грохот в 11 часа на ул.“Мануш войвода“ зад църквата в квартала. Съседите от къщата отсреща веднага излезли на улицата и подали сигнал за бедстствието на кметския наместник Светлин Савов.
Тъстът ми започна да изгражда тази ограда от стари гуми през 1980 година, а после аз продължих да я доиграждам, за да се спре свличането на пръст от двора ми на улицата, каза вчера собственикът на имота Антон Антонов.
Оградата е дълга 65 метра и висока около 7-8 метра, но от две години едва удържа свличащата се пръст и кал. Гумите са взети от сметището и са редени една върху друга, без да са укрепени. За да ги предпази от събаряне, Антонов поставил телена мрежа пред тях, която обаче е висока едва два метра, освен това бетонните колове са паянтови и всичко това създава предпоставки за инциденти. При едно свличане преди две години съседите подали жалба за незаконно строителство.
Специалистите дойдоха, определиха този насип от гуми като незаконен и направиха предписание на Антонов за премахването му и изграждане на стабилна ограда, каза кметският наместник на Долапите Светлин Савов.
Антонов обаче не предприел нищо, след което преди година РДНСК му съставила акт, дала го на съд и спечелила делото на две инстанции, чака се решението на последната - Върховния административен съд.
Защо ние трябва да изграждаме стабилна подпорна стена, след като общината в Долапите направи две регулации на ул.“Мануш войвода“, попита Антонов. Първият път специалистите определили широчина на улицата 5 метра, вторият път - 7 метра. Улицата е общинска собственост и при увеличаване на широчината й, ми се отнемат 330 кв.метра от имота. Това е социален въпрос и щом някой иска по-широка улица, да изгради оградата, настоява Антонов.
Кметът Савов веднага контрира, че не знае да има становище на РДНСК общината да изгражда подпорната стена.
Кажете ни кой щеше да е виновен, ако тези гуми бяха паднали върху човек или кола, намесиха се в спора съседите от къщата на отсрещната страна на улицата.
Преди време от стената паднали камъни, които стигнали на 50 см от паркираната им кола, предния път пък пак паднали гуми и стигнали до самата им ограда.
Разберете, така в страх не може да се живее и някой трябва да накара този човек да изгради стабилна подпорна стена, каза съседът Венелин Неделчев.