8 месеца условно с 3 години изпитателен срок е присъдата на 28-годишна медицинска сестра от урологичното отделение на МБАЛ-Русе. Русенският окръжен съд сметна, че Селиме А. от Кубрат е изпълнила немарливо работата си, която е свързана с повишена опасност и е нарушила трудовите си задължения. С небрежността си на 29 юни 2013 година през нощта младата жена е причинила смъртта на Радка Г. от сливенското село Новоселец. Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
Според прокуратурата Селиме не е реагирала адекватно на оплакванията на възрастната жена, която обяснявала, че й е лошо и топло. Вместо да уведоми дежурния лекар, сестрата давала на пенсионерката да пие вода, мерила й кръвното и температурата. Наред с това държавното обвинение посочи, че Селиме се ползва с изключително добро име и е стриктен професионалист в работата си. Затова поиска и минимално предвиденото в закона наказание - 1 година условно, което заради съкратената процедура, по която се гледа делото да бе намалено на 8 месеца.
Докрай тримата адвокати на Селиме пледираха, че е невинна. Посочиха, че тя е „най-малкото колелце в порочния механизъм на болницата“ като обясниха, че „по документи дежурен лекар е имало, но реално - не“. Заради организационните проблеми медицинската сестра не е имало към кого да се обърне. Нещо повече - жената от Сливенско била след операция на камък в уретрата и след прекаран инфаркт. В същото време останалите пациенти започнали да негодуват от непрекъснатите оплаквания на Радка, заради които не можели да спят.
Самата Селиме през сълзи заяви пред съда, че от 5 години е медицинска сестра и продължава да работи в урологичното отделение. Категорична е, че е направила всичко за жената и не е имала към кого да се обърне, тъй като дежурният лекар бил в Спешното във въпросната нощ.
„Жената казваше, че й е топло, но на 29 юни 2013 година беше рекордна жега, а в болницата нямаме климатици, затова вратите бяха разтворени. Кръвното, пулсът, температурата - всичко й беше в норма. През цялото време я успокоявах. Нито една сестра не може да различи инфаркт“, обясни 28-годишната Селиме.