„Парапетът на пасарелката над жп гарата се е отделил от конструкцията и застрашава дори преминаващите под нея влакове, а за преминаващите хора е животозастрашаващо“, пише в писмо на Инициативния комитет за обезопасяване на движението по бул. „България“, което беше получено в „Утро“. Писмото е адресирано до областния управител Стефко Бурджиев, кмета Пламен Стоилов, председателя на Общинския съвет Васил Пенчев, началника на полицията Георги Великов и началника на инспектората Димитър Райнов. От комитета напомнят, че вече шест години водят безрезултатни разговори с отговорните институции за належащия ремонт на конструкцията, като единствено получават обещания за включване в различни проекти.
Както „Утро“ писа вчера, вятърът в петък срещу събота нанесе поражения на пасарелката и съоръжението бе затворено. В момента тя е неизползваема, а състоянието на конструкцията и предпазните парапети е зловещо, разказват от комитета. Въпреки това обаче хората продължават да минават оттам и да рискуват живота си, защото за жителите на трите русенски квартала над гарата и децата от училище „Алеко Константинов“ няма пешеходна алтернатива. Единственият вариант е подлезът на жп гарата, който по думите им също е опасен. Хората се оплакват, че нямат и много възможности за ползване на градски транспорт, тъй като пред спирките има мантинели, а новите спирки са изключително тесни.
Възложили сме оглед от наши специалисти, за да преценят какво е състоянието на съоръжението, отговори на въпрос на „Утро“ зам.-кметът Димитър Наков. той обясни, че проектантите ще предложат мерки, които ще бъдат заложени в транспортния проект в частта за реконструкция на трите подлеза и един надлез по бул. „България“.