Мистерията със силуета на семейни снимки от местността Демир баба е на път съвсем да се разбули. Кадрите са направени на 10 ноември миналата година от Марика и Искрен Събеви по време на семеен излет с приятели в района и са пуснати във Фейсбук. Оттам тръгнаха из медиите и предизвикаха множество коментари - от хумористични и иронични до подигравателни и саркастични. Причината - на две от снимките в далечината се вижда странен силует със средновековно монашеско расо с качулка и още по-странна езическа огърлица от зъби на диви животни.
Имаше обаче и изказани със сериозен тон хипотези в сферата на мистичното и дори на извънземното. Причината е, че намиращата се на един хвърлей от Русе местност Демир баба е част от древния археологически резерват Сборяново, където от гетите насам са процъфтявали различни религии и мястото се смята за свещено от мнозина.
„Утро“ получи оригиналните файлове на снимките със съдействието на разградския вестник „Екип 7“ и се обърна за мнение към русенския клуб „Мъдромер“, който охотно изследва подобни загадки.
Още от пръв поглед „мъдромерите“ казаха, че някой си е отпуснал въображението и си е поиграл с фотошопа, но обещаха да пратят кадрите за експертиза в най-авторитетната организация за изследване на паранормалното - МУФОН, основана в Щатите на 30 май 1969 година.
Отговорът на американците, който ни бе предоставен от председателя на „Мъдромер“ Иван Лазаров, е кратък и категоричен - фотошоп няма! Налице е постановка, при която някой наистина се е забавлявал.
Анализът на снимките показва, че в тях няма добавени обекти, т.е. не са колажи или монтажи, но заснетият „призрак“ си е съвсем земен човек. Въпросът е само дали това е станало със знанието на Марика, Искрен и техните приятели или е било екстравагантно солово решение на човека с расото, в което няма особен смисъл. Това гласи становището на МУФОН за мистичния силует на Демир баба и то като че ли изчерпва целия случай.