Представители на неправителствената лондонска организация „Thames Reach“ посетиха приюта за бездомни „Добрия самарянин“ в Русе. Основната цел на срещата е била да се намери начин за подкрепа на бездомниците от България в Лондон и да се обсъдят варианти за тяхното настаняване в родни социални заведения, обясни за „Утро“ управителят на приюта Мартин Николов.
Освен „Добрия самарянин“ английската делегация е посетила Агенцията за социално подпомагане, както и различни социални услуги в София и Русе, за да се запознае с механизма на българската система.
„Тяхната идея е не просто да върнат бездомниците и от лондонските улици да ги прехвърлят на българските улици, а да намерят начини за тяхното подпомагане и вписване в обществото“, обясни още Николов, като посочи, че броят на хората без покрив в английската столица от различни националности наброява броя на всички бездомници в България. А голяма част от тях са българи и румънци. Причината за нарастващия брой на изпаднали хора е затегнатият контрол на социалните плащания, от които често имигрантите се възползваха, за да живеят приличен живот. Лесното им отпускане и злоупотреба с това стана повод за въвеждане на нови условия за отпускане на помощи, което умножи броя на бездомните по улиците.
„Това, което обяснявам на всички чуждестранни делегации е, че трябва промяна в държавната политика. За да има ефект от техните действия е необходимо повишаване на заетостта. Иначе ще приютим бездомниците, които ни доведат за няколко месеца, но въпреки подпомагането им, те няма да си намерят работа и отново ще се стигне до озоваването им на улицата и търсене на начини за излизане в чужбина“, коментира Николов.