Тютюнопроизводителите от региона отмениха насрочения си за днес протест, при който предвиждаха да блокират пътя към Силистра при Сливо поле. Решението бе взето единодушно след срещата им с областния управител Стефко Бурджиев, неговия заместник Станимир Станчев, председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев и кмета на Сливо поле Георги Големански.
Напрежението възникна заради големите количества неизкупен тютюн от миналогодишната реколта и незаконосъобразните опити за облагане на средствата по схемата Национални доплащания за тютюн.
Цветан Филев подчерта, че желанията на колегите му са за законово уреждане на отношенията между производителите и фирмите-изкупвачи. Браншът настоява за задължителна регистрация и членство на тютюнопроизводителите в представителни браншови организации, отговарящи на определени критерии, и въвеждане на райониране на сортови групи тютюн по общини и области.
Областният управител Стефко Бурджиев заяви, че се отнася изцяло с разбиране към проблемите, като обеща да съдейства за разрешаването им, доколкото това е в неговите правомощия. Губернаторът се отзова на поканата за участие в среща на консултативния съвет на организацията, която ще се проведе през този месец в Министерството на земеделието и храните, за да защити интересите на тютюнопроизводителите.