Частната софийска фирма СОТ 161 източва МВР в Русе, тъй като не е вложила нито лев за охранителна техника и за своя честота, а ползва полицейския СОТ и печели на гърба му. Такъв сигнал подаде човек от охранителния бранш, пожелал анонимност. Представителството на столичната компания работело с честотата на сигнално-охранителната техника на Областната дирекция на МВР и при сигнал за взлом в бивши обекти на полицията, които от януари са наети от СОТ 161, реагирали полицаи. Парите за охраната обаче влизали в частната сметка.
„За никакво източване на МВР не може да става дума, защото няма как външни охранителни фирми да ползват честотата на нашия СОТ, за да пращат сигнали до охранителите си за нарушения в обекти“, отхвърли съмненията директорът на ОДМВР Георги Великов.
Според него може би от януари става преплитане в подадените сигнали, тъй като техниката от охраняваните от полицията 2000 обекта до края на декември все още не е свалена. Тя вече е ненужна на вътрешното ведомство след прекратяване на тази дейност от Нова година и вероятно ще бъде продадена на собствениците на охраняваните обекти, но това не може да стане преди края на март, защото не са направени задължителните оценки на стойността. Затова гл.инспектор Великов не изключва още няколко месеца да има паралел в подадените сигнали както до частните охранителни фирми, така и до полицейския СОТ.
На същото мнение е и регионалният управител на СОТ 161 в Русе Светлозар Станчев. По думите му тук няма техника, която да хваща честотата на МВР, но явно става преплитане в подаваните сигнали.
Собственикът на фирмата Павел Виденов обясни, че има договор с МВР за обслужване на техниката за охрана в много дирекции в страната, като русенската е сред тях. Така СОТ 161 слуша полицейската честота, както това може да направи всеки човек с радиостанция, но не праща сигнали до охранителите си чрез нея. Нерешеният въпрос със собствеността на охранителната техника в обектите обаче създава проблем, който МВР трябва да реши час по-скоро, за да няма преплитане на сигналите, посочи Виденов.