Бутилка вино Пино Ноар от Диамантената колекция на световно известния режисьор Франсис Форд Копола от вчера е сред ценните експонати в Русенския исторически музей. Еликсирът реколта 2011 година е дар от художника Иван Иванов-Йоаний. Той самият притежава уникалния екземпляр отпреди няколко години, когато в Русе вървяха снимките на филма „Когато Ницше плака“. Тогава Йоаний се запознал с холивудските звезди Джоан Пакула, Бен Крос, Арманд Асанте. Някои от тях се сдобили с картини на русенския творец, а в отговор получил колекционерската напитка.
Като член на сдружението „Приятели на музея“ Йоаний приема, че контекстът около тази конкретна бутилка я прави историческа и я превръща от прост консуматорски продукт в елемент на памет. Бутилката Пино Ноар от Диамантената колекция на Копола вече е изложена във фоайето на музея.
Прочутият режисьор отваря своята винарна през 2006 г. в Калифорния и освен вина от собствени лозя, произвежда паста, зехтин и сосове. С тях той предлага на посетителите програма, наречена „Вино, храна и приключения“ - едночасов тур за 35 долара, който включва дегустация на четири вида вина и храна.